IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна създаде рядък момент на западен консенсус

Опитът на Путин да експлоатира идеологическите разделения се обърна срещу него

09:16 | 10.04.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Във вторник новото руско телевизионно шоу AntiFake се излъчи по най-популярния кремълски телевизионен канал. Върху ужасяващите кадри с украински цивилни, лежащи мъртви по улиците на Буча, беше изписан надписът „ФАЛШИВО“.

Докато телевизионните водещи обвиниха Украйна в заговор със западните медии чрез наемане на „зле обучени актьори“ да играят жертви в градчето близо до Киев, самите западни медии звучаха необичайно съгласувано. Точно когато се смяташе, че в ​​опустошения от културна война запад не може да се постигне съгласие за каквото и да било - в САЩ мнозинството републиканци все още вярват, че изборният резултат през 2020 г. е бил фалшифициран - изведнъж изглежда, че това е възможно, поне понякога, пише Джъмайма Кели за Financial Times.

В новинарското отразяване на Украйна човек се оказва в необичайната позиция да се сблъсква с едни и същи факти - и един и същ ужас - от всички страни на политическия спектър. Независимо дали гледате Fox News или CNN, четете Guardian или Daily Mail, се натъквате на едни и същи думи, които описват действията на Русия: „зверство“, „терор“, „касапница“, „диващина“.

Изглежда, че Путин без да иска е създал нещо толкова необичайно в днешния поляризиран свят: консенсус. Ужасната реалност на кървава война накара много от нашите собствени кавги да изглеждат незначителни, дребни и дори самоудовлетворяващи – участието в разпри в Twitter или онлайн ескалации не е лукс, който можете да си позволите, когато една страна е бомбардирана, а населението й е принудено да напусне домовете си.

Нивото на единство и ангажираност, което може би изглеждаше немислимо само преди два месеца, изглежда се появи, подпомогнато от последователността на новинарското отразяване. В САЩ, където 70% от републиканците и 71% от демократите съобщават, че са чували или чели много за инвазията, положителните възгледи за Путин се сринаха. Само 7% от републиканците казват, че имат увереност, че руският лидер ще постъпи правилно, според изследователския център Pew – спад от 31% по време на президентството на Тръмп – и 5% от демократите.

Във Великобритания девет от десет души казват, че следят отблизо събитията в Украйна, като за първи път от над шест години отбраната и външните работи са се придвижили на челно място в списъка с въпроси, за които хората са най-загрижени, според до Ipsos.

Ако Путин е залагал, че може да използва идеологическите разделения, които поляризират много страни на запад, този залог изглежда се обърна срещу него. „Ако Путин беше изчакал още няколко години, просто гледайки отстрани… имаше голям шанс Европа и Съединените щати да са се самоунищожили поради вътрешните си конфликти и културната война“, коментира историкът Ювал Ноа Харари в подкаста на Сам Харис. „Собственоръчно той ги обедини и им даде шанс да се спасят.“

Какво можем да научим от всичко това? Дали това, което виждаме, е просто случай на хора, които се обединяват временно срещу общ враг? Това определено е част от това, което се случва - и американците, и британците сега казват, че смятат Русия за заплаха за сигурността си.

Но авторът Анджела Нейгъл сочи друга причина: представата на Запада за себе си като винаги богат, винаги в безопасност и винаги могъщ бе поставена под съмнение.

„Не можете да поддържате този образ за себе си като вечно доминираща сила в света, ако се тревожите за спиране на газа и за поддържането на основните функции на обществото“, казва Нейгъл. „Когато сте в декадентска фаза, можете да се отдадете на идеи за… „трябва да мислим за всички лоши неща, които сме правили в миналото“… Възприеманата заплаха от инвазия разбужда хората от този начин на мислене."

Струва си да се отбележи, че онези, които критикуват част от прекалеността на тези вече потиснати културни войни, и които често се игнорирани като обикновени „противоположници“ – с някои забележителни изключения – до голяма степен произведоха анализ, съвместим с масовия наратив по време на този конфликт.

Може да има и още един урок, който да се извлече от всичко това. През последните години мнозина както отдясно, така и отляво се оказаха въвлечени в култура на „конкурентна жертвеност“. Украйна показа на света не само как изглежда истинската жертва, но и стойността на истинския героизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Така е ! Кремъл освен да лъже за друго не става :) 99% от думите му са лъжи. Последно казаха ,че са унищожили 2000 украински танка. То толкова няма и Русия :) хахахахаха. Важното е да вържат разни фенове. Защо не обявят пълна победа и просто да се изтеглят в Русия и да си празнуват победата на 9-ти май ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Забравих и още една цел. Излази на топли морета. Тя е много важна в 300 годишната доктрина на Русия. Една от причините да тръгне да ни "освобождава".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
наистина е чудно какви неща прави водката... по някога кара малоууумници като теб да халюцинират... иначе редовно се забавлявам на клипчетата на ТикТок армията на Кадиров :):):) днес са пуснали ново с някъв пиян бездомник дето уж е техен информатор и издава украинските позиции! Навряли, ама избягаха от Киев с 200, като побити пееераси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Целта на Русия беше окупация на ресурски в Украйна и болни амбиции ,че Украйна и принадлежи а те всъщност не искат да са там. Същите болни амбиции имаше и България 2-3 пъти с Македония и виж докъде доведе това. От лакомия 100 години още не можем да се оправим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Според мен грешиш ! Хитлер също беше оставен да си вземе Судетите , Чехия, Австрия и още 1-2 територии докато накрая не прекали и раздели Полша със Сталин. Това беше последната капка. Имаме една много добра поговорка "лакомо ду ***, кръв се ре". Та и тук така ... Путин: Грузия,Чечня, Абхазия, Осетия, Крим, Луганск, Донецк ... а защо русия има войски в Молдова които правителството НЕ желае ?! Накрая Путин също като Хитлер реши ,че и цяла Украйна му принадлежи и се спъна. Очаквам заради лакомията да загуби Крим изцяло, Луганск/Донецк може би автономия ... зависи колко се проточат нещата. Задържания руски резерв отива за Украйна за тотални репарации + процент от изнесения газ през украински тръби. Ще минат много години преди руснаците да измият този срам точно както и немците. И не ми разпрявай за Китай и Индия :) Те няма да позволят повече от 10% енергийна зависимост от Русия. Ще си гледат техния бизнес и ще играят с големите играчи ... защото Китай е УМЕН и има бизнес с ЕС и САЩ поне 20 пъти по голям :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Виж сега, като си неграмотен, аз от добра воля ще те ограмотя. Има си МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО, което важи за ВСИЧКИ. Визирам основно но не само ПРАВАТА НА ЧОВЕКА. Дори няма да споменавам Женевската конвенция, която при всички взаимни обвинения има неопровержими доказателства САМО за нейното нарушаване от УКPOПСКА страна... и нито едно доказателство за нарушение от руска. Ама говоря за НЕДВУСМИСЛЕНИ доказателства, не за голословни обвинения. По-добре веднъж да видиш, отколкото 1000 пъти да чуеш, са казали хората преди 20 века още. Един клип на който укpoпи прерязват гърлата на пленени руски войничета струва повече от 1000 лъжи на пaлякът и разни наци-фанатици. Стигнаха дотам, че да обвиняват руснаците, че им крадели мебелите... сигурно тичат с гардероби на гръб по бойното поле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Чудно тогава как 150 000-на руска армия + 10 000 чеченци навряха в миша дупка 210 000 редовна украинска армия, чужди наемници, наци-батальони, насила мобилизирани и доброволци? Тия общо са поне 400 000. Съотношение поне 1:2.5 в полза на украйна. Само дето героите укpoпи са се сврели като мишки в градовете между цивилните и не смеят да си покажат носът навън. Хем "западът" не спря да налива супер-дупер-модерни оръжия на укpoпия. Само дето укрите нещо не им стига кураж и боен дух и половината оръжейни доставки отидоха в руски ръце. Гледай в Тубата - купища "Джавелин"-и пленяват, а и всякакви други оръжия от цял свят. Да не говорим колко унищожиха с ракетни удари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
когато САЩ върнат на другите заграбеното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
какво е 9и май ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
Точно обратното... стара, зле подържана техника и лоша оранизация, лоша логистика, не обучен и немотивиран персонал. дефектни боеприпаси!реално показаха че са на ниво африканска държава! ей сега ще хвърлят още 10 000 жертви и може и да мирясат! ... аз вече дадох моята прогноза как ще свърши всичко и чакам 9ти май зада видя дали съм прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още