IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна създаде рядък момент на западен консенсус

Опитът на Путин да експлоатира идеологическите разделения се обърна срещу него

09:16 | 10.04.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Във вторник новото руско телевизионно шоу AntiFake се излъчи по най-популярния кремълски телевизионен канал. Върху ужасяващите кадри с украински цивилни, лежащи мъртви по улиците на Буча, беше изписан надписът „ФАЛШИВО“.

Докато телевизионните водещи обвиниха Украйна в заговор със западните медии чрез наемане на „зле обучени актьори“ да играят жертви в градчето близо до Киев, самите западни медии звучаха необичайно съгласувано. Точно когато се смяташе, че в ​​опустошения от културна война запад не може да се постигне съгласие за каквото и да било - в САЩ мнозинството републиканци все още вярват, че изборният резултат през 2020 г. е бил фалшифициран - изведнъж изглежда, че това е възможно, поне понякога, пише Джъмайма Кели за Financial Times.

В новинарското отразяване на Украйна човек се оказва в необичайната позиция да се сблъсква с едни и същи факти - и един и същ ужас - от всички страни на политическия спектър. Независимо дали гледате Fox News или CNN, четете Guardian или Daily Mail, се натъквате на едни и същи думи, които описват действията на Русия: „зверство“, „терор“, „касапница“, „диващина“.

Изглежда, че Путин без да иска е създал нещо толкова необичайно в днешния поляризиран свят: консенсус. Ужасната реалност на кървава война накара много от нашите собствени кавги да изглеждат незначителни, дребни и дори самоудовлетворяващи – участието в разпри в Twitter или онлайн ескалации не е лукс, който можете да си позволите, когато една страна е бомбардирана, а населението й е принудено да напусне домовете си.

Нивото на единство и ангажираност, което може би изглеждаше немислимо само преди два месеца, изглежда се появи, подпомогнато от последователността на новинарското отразяване. В САЩ, където 70% от републиканците и 71% от демократите съобщават, че са чували или чели много за инвазията, положителните възгледи за Путин се сринаха. Само 7% от републиканците казват, че имат увереност, че руският лидер ще постъпи правилно, според изследователския център Pew – спад от 31% по време на президентството на Тръмп – и 5% от демократите.

Във Великобритания девет от десет души казват, че следят отблизо събитията в Украйна, като за първи път от над шест години отбраната и външните работи са се придвижили на челно място в списъка с въпроси, за които хората са най-загрижени, според до Ipsos.

Ако Путин е залагал, че може да използва идеологическите разделения, които поляризират много страни на запад, този залог изглежда се обърна срещу него. „Ако Путин беше изчакал още няколко години, просто гледайки отстрани… имаше голям шанс Европа и Съединените щати да са се самоунищожили поради вътрешните си конфликти и културната война“, коментира историкът Ювал Ноа Харари в подкаста на Сам Харис. „Собственоръчно той ги обедини и им даде шанс да се спасят.“

Какво можем да научим от всичко това? Дали това, което виждаме, е просто случай на хора, които се обединяват временно срещу общ враг? Това определено е част от това, което се случва - и американците, и британците сега казват, че смятат Русия за заплаха за сигурността си.

Но авторът Анджела Нейгъл сочи друга причина: представата на Запада за себе си като винаги богат, винаги в безопасност и винаги могъщ бе поставена под съмнение.

„Не можете да поддържате този образ за себе си като вечно доминираща сила в света, ако се тревожите за спиране на газа и за поддържането на основните функции на обществото“, казва Нейгъл. „Когато сте в декадентска фаза, можете да се отдадете на идеи за… „трябва да мислим за всички лоши неща, които сме правили в миналото“… Възприеманата заплаха от инвазия разбужда хората от този начин на мислене."

Струва си да се отбележи, че онези, които критикуват част от прекалеността на тези вече потиснати културни войни, и които често се игнорирани като обикновени „противоположници“ – с някои забележителни изключения – до голяма степен произведоха анализ, съвместим с масовия наратив по време на този конфликт.

Може да има и още един урок, който да се извлече от всичко това. През последните години мнозина както отдясно, така и отляво се оказаха въвлечени в култура на „конкурентна жертвеност“. Украйна показа на света не само как изглежда истинската жертва, но и стойността на истинския героизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 2 години
айде, тръгнахте на финален щурм за Донбас... сега ще видим, още колко opки ще спекът... значи до Велинкден горе долу ще бъдете окончателно разбити и Късия ще стане по приказлив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 2 години
чукча писател, чукча не читател!... няма една вярна дума в написаното от теб, но ти си доказан идддиот и няма смисъл да се спори, май няма мсисъл и да те обиждаме, достатъчно си ощетен от съдбата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Основна грешка на западът бяха именно санкциите срещу Русия, които очевидно нарушават международните правни норми. Конфискация на частна собственост - след всичко това кой нормален човек от свободна страна ще си повери парите на лондонски, ню-йоркски и дори швейцарски банкери или ще си купи апартамент в Лондон например? Кой нормален човек не би се възмутил от гонения срещу руски спортисти (дори параолимпийци), руски музиканти, дори руски ДЕЦА в някои европейски училища? Вчера изброих ЕДИНАДЕСЕТ члена на Всеобщата декларация за правата на човекът, които "западът" нарушава по отношение на руски и белоруски граждани или дори в някои случаи граждани на западни страни, които са етнически руснаци !!! И това няма да остане незабелязано и ненаказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Ако Путин беше изчакал още няколко години, просто гледайки отстрани имаше голям шанс Европа и Съединените щати да са се самоунищожили поради вътрешните си конфликти и културната война - ами ИМЕННО затова западът насъска отврaтителният *** срещу Русия !!!! Отказът от спазване на Минските споразумения, с мълчаливото покровителство дори на ГАРАНТИТЕ за спазването им - Германия и Франция, бесните обстрели на Донбас, заплахата със създаването на ядрени оръжия - това е дело на тъмните западни сценаристи... последна отчаяна конвулсия на провалилите се западни политици. Те успяха да ПРИНУДЯТ Русия да отговори със сила, защото не и оставиха друг избор. За тях разрушаването на Украйна и украинските жертви са без значение, колкото и да се правят, че ги "подкрепят". Вярно е, Путин и щабът му подцениха фанатизмът на укpoпите. Но много повече западът подцени ситуацията, налагайки (особено ЕС) такива санкции, които ще сринат техните собствени държави. "Единство" има само сред политическата клика - не сред гражданите на запада. В цяла Европа има антивоенни и антиукpoпски протести. За фалшификацията в Буча, също няма някакво "единство" - доста независими медии и много хора не се поддават на яростното промиване на мозъци и виждат очевидното или най-малкото се съмняват. Още по-голям бе крахът на световно ниво - видя се и в ООН. Реално всички големи държави извън верните американски лакеи застанаха или на страната на Русия, или запазиха неутралитет. Включително УЖ съюзници на "западът" като Индия, Мексико, Саудитска Арабия. Много скоро - когато падне Азовсталь, "западът" ще трябва да обяснява - какво правят висши натовски офицери там - дори не при редовната украинска армия, а при неонацистките банди. Ама МНОГО ще трябва да обяснява !!! Да не говорим как звеpствата на укpoпитеците възмутиха всички нормални хора по света. Из всички социални мрежи се въртят клиповете на чудовищни техни издевателства срещу пленени руски войници и мирни граждани, трият ги, но те пак се появяват. В същото време няма НИТО ЕДИН видеозапис, доказващ някакви "руски зверства", ама заснети в РЕАЛНО ВРЕМЕ, което е малко "странно" във време, когато всеки човек има телефон с камера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още