IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добрите места за закупуване на имот през 2018 г.?

Имотната агенция Tranio анализира динамиката на цените в 40 града по света

19:00 | 01.04.18 г.
<p>
	Атина е един от последните европейски пазари, на които цените не са се повишавали след кризата от 2008 г.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Атина е един от последните европейски пазари, на които цените не са се повишавали след кризата от 2008 г. Снимка: Архив Ройтерс

Повечето международни инвеститори в имоти избират между две стратегии – да купят имот на ниска цена, който да продадат след една или две години, или да инвестират на стабилно растящ пазар и да получават приходи от наем за пет до 15 години, пише сайта globalpropertyguide.com в свой анализ .

Избираната от инвеститора стратегия зависи от пазара, на който навлиза. Международната имотна агенция Tranio анализира динамиката на цените в 40 града в света и определя най-добрите места за закупуване на имот през 2018 г.

Препродажба след кратък срок

При инвестирането в имот с цел препродажба има едно просто правило – купувате възможно най-евтино и продавате на по-висока цена. Пазарите, които са във фаза на възстановяване, са идеални за тази стратегия, тъй като вече са достигнали дъното и започват да растат, пише Tranio.

Тя дава за пример Атина като един от последните европейски пазари, на които цените не са се повишавали след кризата от 2008 г. Според данни на Гръцката централна банка между 2008 г. и третото тримесечие на 2017 г. цените на имотите са намалели с 44%. Но икономиката на страната постепенно се възстановява и нарастващият брой на туристите вероятно ще доведе до повишаване на цените на имотите в Гърция в идните няколко години, прогнозира Tranio. Имотната агенция цитира прогнози на сайта Trading Economics, според които цените на имотите в страната ще нараснат с 24% между 2017 и 2020 г.

Имотите в Испания, особено в градове като Валенсия, където цените на жилищата са с 40% под пика от 2007 г. по данни на Idealista, имат голям потенциал за растеж. Неотдавнашният референдум за независимост в Каталуния се отрази на дейността на инвеститорите в града. Според Мария Камишева, мениджър проекти за имотния пазар в Испания в Tranio, в миналото инвеститори, които преди са проявявали интерес към имоти в Барселона, сега се насочват към Валенсия. Имотите в Барселона са средно с 2,5 пъти по-скъпи, отколкото във Валенсия, а сега цените са близо до предкризисните равнища.

Мадрид, където цените на жилищните имоти са с 13% по-ниски, отколкото през 2008 г., също е обещаващ пазар от гледна точка на инвестициите. Според анализи, включително на Асоциацията на имотните предприемачи в Мадрид (Asprima) и испанската търговска банка Bankinter, цените на имотите в Испания ще растат с между 4% и 8% през 2018 г. Анализатори от Института за предприемаческа практика смятат, че Мадрид ще ръководи ръста, а очакванията са цените да се повишат с 10,8%.

Други привлекателни за инвеститорите градове са Букурещ, където цените на жилищните имоти са с 30% под равнището от 2008 г., Загреб и Дъблин, където жилищата са поевтинели съответно с 20% и 10% спрямо десет години по-рано. Варшава има малък потенциал за растеж, тъй като цените са с 12% под равнището от 2008 г.

Цените на имотите в Лисабон и Ню Йорк, които са популярни сред инвеститорите, почти доближават предкризисните равнища (разликата спрямо 2008 г. е съответно 1,5% и 3,5%). Поради това потенциалът за растеж там е по-незначителен в сравнение с периода 2012-2013 г.

Цените на жилищните имоти в Киев са поевтинели най-значително спрямо 2008 г. По данни на сайта Domik.ua деноминираните в долари цени са намалели с близо 60% в последните десет години. Въпреки че през 2017 г. цените на жилищните имоти в чуждестранна валута са нараснали с 15% за първи път от четири години, пазарът все още е смятан за твърде рисков за инвестиции.

Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още