Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

След рекордната 2017 г. имотният пазар у нас върви към още по-голям просперитет

След силната година за инвестициите в търговски площи офисите, индустриалните и логистични площи и хотелите ще започнат да наваксват изоставането през 2018 г.

След рекордната 2017 г. имотният пазар у нас върви към още по-голям просперитет

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на недвижими имоти в България постигна напредък миналата година, регистрирайки рекордни нива в редица основни сегменти. Индикаторите показват, че растежът ще продължи, пише Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International в България, в свой анализ за сайта Emerging-Europe.com.

В областта на инвестициите и офис площите бяха постигнати изключителни резултати, като аутсорсинг и автомобилната индустрия допринесоха за процъфтяващия пазар. Инвестиционният пазар отбеляза рекордна година през 2017 г., като общият обем на продажбите по данни на Colliers е достигнал 957 млн. евро за първи път през последните десет години.

Засилена бе и активността на международните купувачи, които взеха превес над местните, което се случва за първи път от 2012 г., пише Йорданова. Южноафриканските фондове поеха лидерството, като допринесоха за 71% от общия обем трансакции, привлечени главно от търговските центрове, следвани от офисите. За годината се вижда и свиване на доходността вследствие на положителното развитие и големия брой мащабни сделки с висококачествени активи, генериращи доходи.

Прогнозите са, че след силната година за инвестициите в търговски площи офисите, индустриалните и логистичните площи и хотелите вероятно ще започнат да наваксват изоставането през 2018 г. Силното търсене от крайни потребители остава сред предимствата на страната ни, което може да засили още повече интереса на инвеститорите.

Пазарът на офисни площи също е имал рекордна 2017 г., като общият обем на усвоените площи надхвърля 200 хил. кв. м, което представлява годишен растеж от 55%. Сегментът не е постигал такъв ръст от десет години. Като специфика на пазара се отбелязва големият брой трансакции с имоти на етап в строеж заради недостига на налични модерни офис площи. През 2017 г. равнището на свободните площи е било 9%.

Още по темата

IT и аутсорсинг компаниите са били основните двигатели на търсенето в последните няколко години. Приносът на аутсорсинг сектора в общия брой трансакции е очевиден с дела му от 53% при сделките през втората половина на миналата година. Освен това секторът явно се превръща в приоритетен за икономиката на страната като цяло и сега оформя дял от 3,6% от БВП.

Друг сектор със сходен дял от БВП (4%) и нарастващо значение за страната и конкретно за имотния пазар е автомобилният. Според последното проучване на Colliers International, Аутомотив клъстер България и PwC, проведено миналата година, автомобилните компании в страната, произвеждащи компоненти за водещи международни автомобилни марки, са 130 и в тях работят над 37 хил. души.

Това са предимно доставчици от първо, второ и трето ниво, включително производители, които обслужват и други индустрии. Произвежданите в България компоненти са предназначени за водещи марки като Tesla, Audi, Mercedes-Benz, BMW, Mini Cooper, Porsche, Bentley, Lamborghini, Ford, Nissan, Seat, Alfa Romeo, Volkswagen, Volvo, Renault, Mitsubishi, Skoda, Fiat. 90% от сензорите за отваряне на въздушната възглавница в европейските автомобили например са произведени в България.

Безспорните предимства на страната, установени от изследването, включват стратегическото географско положение, членството в ЕС, данъчните стимули, ниските данъци и оперативни разходи, валутния борд, разнообразието от образователни институции. Всичко това, наред с едни от най-ниските корпоративни данъци в ЕС от 10%, което е доста под равнището от 16% в Румъния, 19% в Полша и 21% в Словакия, превръщат България в предпочитана локация за автомобилната индустрия.

Другите големи сегменти на имотния пазар в страната – търговските площи и индустриалните и логистични площи, макар че не подобриха рекорди, продължават стабилното си развитие нагоре. Сегментът на търговските площи, който беше най-привлекателен за инвеститорите през 2017 г., вероятно ще преживее по-висока динамика – промени в микса на наемателите, трансформации и реконструкции, резултат от промяната на собствеността на някои от търговските центрове. Привлекателността на търговските площи ще расте пропорционално с продължаващото разнообразяване на микса от наемател.

Потенциалът на пазара на индустриални и логистични площи може да се развие, повлиян до голяма степен от разрастването на автомобилния сектор. Държавните индустриални зони вероятно ще се радват на нарастваща популярност благодарение на стратегическата си локация, бърз достъп до големи пътни артерии и техническа инфраструктура. Изграждането на спекулативни площи също ще продължи, като се очаква 55 хил. кв. м да бъдат завършени през 2018 г.

Заради ускоряването на растежа в повечето големи имотни сегменти през 2017 г. очаква се лайтмотивът на 2018 г. да бъде още по-голям просперитет на пазара, завършва Йорданова.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
1
 
12
 
16
deant до: Веск
преди 2 години
дъщеря ми (6г.) може да осъзнае че имотите са нереално скъпи в северна България. град русе за 30 години е на 1/3 та от населението си. няма инфраструктура имотите хвърчат. не пукане а черна дупка ще стане.имплозия.
0
 
11
 
15
Веск до: Sakamano
преди 2 години
Няма профилна снимка
Оптимист съм. В Североизточна България опустяха селата, малките градове и по-малките областни центрове. Само тоталното изнасяне на последното младо население от селата и малките нас. места спасява нещата. Спасява нещата засега в София, Варна, донякъде в Русе, вече трудно забавя истината в Шумен и Добрич. По-малките за съжаление не стоят добре. Да не ти казвам как си удрят *** в тавана на нотариалните кантори от кеф кога успеят да продадат. Ама няма кой да се изнася вече, няма. Чисто мигрантски, екстензивни бих казал фактори удържат нещата. Всички хора в село знаят истината и гледат да купят нещо в областен център. Заблуда, ама го правят. Всичко е въпрос на време. Набори от 60 - 65 хиляди деца ще заменят набори от 120 до 140 хиляди в бъдеще. Да бъдем позитивни...... Само Африка може да докара 10 милиона климатични мигранти в БГ, а може и повече ако пожелаем.
1
 
17
 
14
преди 2 години
Няма профилна снимка
Още по-голям просперитет. Дрън, дрън. Наистина има оживление в икономиката, от там и в имотния пазар. Спор няма. Това оживление у нас е без чужди инвестиции , което е жив абсурд, а и бих казал позакъсня. Нали ви е ясно - въртим се в общ цикъл с ЕС, ама те дръпнаха преди нас след кризата, а в следващата криза влизаме заедно. Това не е добре. За сметка на новото строителство е зарязана инфраструктурата, а старите жилища са зле отвсякъде. Не се поддържат. Дано поне санирането не се окаже голяма беля заради качество и материали. Населението от 2008ма до 2018та е намаляло с поне 400 000 души, а при това е и застаряло. Кой да купува бе. Набори от соца по 120-140 хиляди души отдавна си купихме. Младите набори са наполовина. Ето набор 97 рекорден с 63 хил. деца вече е на 21 - демек скоро завършват висше и ще се женят, ще купуват. Кой? Поне 1/4 са в чужбина, завинаги. Какво остана. А сега махнете от него тъмнокожите или както там е разрешено да ги наричам. Е те това ви е бъдещия пазар. София има 15 000 родени деца - население в бъдеще малко над 1 милион. Сега уж е 2, реално все пак е 1.5, но не и 1 милион. Ко прайм с освободените жилища? Леко с оптимизма. Лихви под 3 процента от банки у нас - а стига бе? Ама докога? РАждаемостта в областите с по-малки областни центрове е пази-боже. Вещае спад наполовина на населението спрямо сегашните нива. Леко с бутането на фитили да не гръмне кацата с меда на брокерите.
3
 
30
 
13
mrynmryn до: Sakamano
преди 2 години
Няма профилна снимка
Точно статия по-рано се обяснява, как в Испания, Хърватска и още кои държави (цитирам по памет), имотите са с 20% надолу от нивата им преди 2008, а тук бележат някакви нечувани ръстове. Да отбележа само - от 1988г. населението намалява, като през последните 15 години, повечето родени не купуват имоти, те дори ток и вода не плащат (по-популярни като oрки). Заплатите на фона на имотите са доста смешни, във Варна масово се строй, а виждам сгради, които стоят празни от 2-3 години насам, а са напълно завършени от поне 5. На теб не ти ли се струва цялото това нещо, като една пр акция на едни хора наречени брокери, които по цял ден си барат щепселите и спамят от сайтовете и трудно ти дават шанс да ги прескочиш, за да си купиш ти директно от продавача. Нямам търпение да се спука за пореден път и тоя път по-здраво.
7
 
21
 
12
преди 2 години
Аз продължавам да седя и да чакам с огромно нетърпение да видя кой балон ще се пръсне пръв, този на криптовалутите или този на кретено-масонският капитализъм.

Още от Анализи
Дворците на Ердоган: богатство въпреки икономическата криза