IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покачиха ли се цените на смартфоните?

Големите играчи в сектора предложиха по-скъпи устройства, но големият въпрос е дали ще направят същото и през тази година

21:30 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато става дума за смартфони, продажбите с големи надценки може би са достигнали своя лимит.

Миналата година ключовите нови смартфони на Apple и Samsung се предлагаха на цени, по-високи от тези на предшествениците им. IPhone X на Apple, сочен за „смартфона на бъдещето“, вдигна летвата високо с цена от 1000 долара. Но тази стратегия си има известни ограничения, пише в анализ Wall Street Journal.

И двете компании отчетоха по-високи приходи от бизнеса с въпросните си смартфони през 2017 г. Но продажбите останаха почти непроменени спрямо година по-рано, подсказвайки, че голяма част от клиентите не са били убедени, че новите подобрения си заслужават.

От своя страна, Samsung се опитва да поеме по различен път. На Световния мобилен конгрес в Барселона вчера компанията представи своя нов флагман Galaxy S9. Устройството включва същия привличащ погледа дизайн на миналогодишното Galaxy, включително извит екран, обхващащ цялата предна част на панела, заедно със значителни подобрения в камерата и някои вътрешни промени. Едно от нещата, които Samsung изглежда няма да промени, е цената, която ще е около 750 до близо 800 долара, в зависимост от доставчика. Galaxy S9 излиза на пазара през март.

Запазването на цената може да помогне на Samsung да накара повече потребители да си купят най-новите ѝ устройства. Същото може да важи, ако Apple реши да подходи по подобен начин с новите си телефони, очаквани по-късно тази година.

Apple и Samsung се сблъскват с нарастваща конкуренция в глобален мащаб от китайски играчи като Huawei и Xiaomi. Но заедно двата гиганта отговарят за над една трета от световните продажби на смартфони, а това им дава значително влияние в целия свят.

Това влияние се усети миналата година. Според IDC около 1,472 млрд. смартфона са били продадени в света през 2017 г. Има съвсем лек спад от 1,473 млрд. продадени бройки година по-рано. И все пак това е първият спад в историята на индустрията.

Свиването се случи в година на големи подобрения, предложени от Apple, Samsung и други производители на устройства. Компанията за пазарни проучвания Gartner също обяви 5,6% спад на продажбите на смартфони през обикновено силното четвърто тримесечие. Анализаторът Аншул Гупта подчерта, че „високите очаквания и малкото допълнителни ползи“ са довели до по-слабото търсене по време на периода.

Днес пазарът на висок клас телефони вече е достигнал зрялост. Това означава, че пазарът разчита много повече на подобренията, отколкото на нови клиенти. А тези подобрения ще се случват все по-рядко, докато по-високите цени карат потребителите да задържат телефоните си по-дълго, особено когато годишните нововъведения не променят много основната форма и функция на устройствата от висок клас. Покачването на цените работи само когато има нещо съществено за продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още