Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Британски централен банкер: Не съм против отрицателните лихви

Преди всичко продължаващата висока безработица може да направи тази стъпка необходима, казва членът на АЦБ Гертян Влиеге

Британски централен банкер: Не съм против отрицателните лихви

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Според мнението на един от водещите ѝ представители английската централна банка ще трябва да въведе отрицателни лихвени проценти по-късно тази или следващата година, ако икономическото възстановяване след пандемията разочарова.

Преди всичко продължаващата висока безработица може да направи тази стъпка необходима, каза в петък членът на АЦБ Гертян Влиеге. Най-вероятно обаче икономиката ще се възстанови значително от последиците от пандемията.

Има риск от постоянна слабост на пазара на труда, каза Влиеге. И това би забавило развитието на заплатите и цените.

„При такъв сценарий вярвам, че е необходим повече паричен стимул и бих подкрепил отрицателен лихвен процент като инструмент за прилагане на подкрепата“, каза той, цитиран от Ройтерс. 

Още по темата

Британските централни банкери около гуверньора на централната банка Андрю Бейли засега отхвърлиха възможността за отрицателни лихвени проценти в началото на февруари. В същото време те заявиха, че финансовите институции на острова се нуждаят от поне шест месеца, за да се адаптират към среда, характеризираща се с отрицателни ключови лихвени проценти.

Централните банки подкрепят политиката на отрицателни лихвени проценти с аргумента, че неконвенционалният инструмент на паричната политика е „доста ефективен“ за облекчаване на финансовите условия в световен мащаб, коментира Finance Yahoo.

Европейската централна банка (ЕЦБ), а също и Швейцарската национална банка (SNB) въведоха отрицателни лихвени проценти преди години. Така нареченият лихвен процент по депозитите е отрицателен при ЕЦБ от 2014 г. и последно бе намален от минус 0,4 на минус 0,5 процента през септември 2019 г. При SNB така нареченият лихвен процент по депозитите на виждане е дори по-нисък - минус 0,75 процента

В ново проучване Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements - BIS), похвали политиката на отрицателните лихви за предоставяне на експанзионен финансов стимул.  „Отрицателните лихвени проценти не са в ущърб на рентабилността на банките. Отрицателните проценти допринасят за постигането на техните цели", се казва в доклада на Банката за международни разплащания.

Отрицателните лихвени ставки по принцип означават, че банките трябва да плащат за привилегията да държат свободните си парични средства в централната банка, като това на практика, им донесе много проблеми в последно време.

Според редица анализатори по-нататъшното намаляване на лихвените проценти може да стане контрапродуктивно и ефективно и да послужи за затягане на финансовите условия в еврозоната.

„Европейските банки от години водят битка за оцеляване в среда на отрицателни лихви. Ако лихвите останат по-дълго на отрицателна територия, европейските банки са заплашени от фалити", казва от своя страна главният икономист на Economist Intelligence Unit Саймън Баптист.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Изказването на Джером Пауъл предизвика объркване и разочарование