IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново предотврати изпадане в дефолт

Страната е погасила лихви за 66 млн. долара, най-голямото плащане за годината - от 2 млрд. долара - трябва да се извърши на 4 април

07:50 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Москва. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Изглед към Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия поне засега очевидно е успяла да предотврати за втори път държавен фалит в резултат на западните санкции. Американската банка JPMorgan Chase & Co. е уредила предстоящите лихвени плащания на Русия по държавни облигации с падеж през 2029 г., съобщи за Ройтерс участник на финансовия пазар. В понеделник Русия трябваше да плати на кредиторите 66 млн. долара по облигациите.

JPMorgan работи с Министерството на финансите на САЩ по необходимите одобрения, заяви запознат с въпроса участник на финансовия пазар. Плащането е преминало към следващия етап, преди да бъдат изплатени парите на облигационерите, каза той. Ройтерс не успява да научи коя банка е действала като агент по плащанията по облигациите.

Извършването на плащането означава, че Русия засега е избегнала първия си фалит след финансовата криза от 1998 г. и първия си фалит по международни облигации след революцията от 1917 г.  

През миналата седмица JPMorgan обработи плащането в качеството си на банка кореспондент и го предаде на Citigroup Inc, която в качеството си на агент по плащанията разпредели средствата на притежателите на облигации.

Русия има 15 международни облигации в обращение с номинална стойност около 40 млрд. долара. Преди кризата в Украйна около 20 млрд. долара бяха държани от инвестиционни фондове и мениджъри на парични средства извън Русия.  

Следващото изпитание за страната е плащане в размер на 102 млн. долара на 28 март, а след това на 31 март предстои плащане в размер на 447 млн. долара, което трябва да бъде извършено в долари. Най-голямото ѝ плащане за годината - и първото пълно погасяване на "главницата" от 2 млрд. долара - трябва да се извърши на 4 април.

Дори ако Русия е готова да плати, през следващите седмици и месеци може да възникнат усложнения, особено за облигациите, които трябва да бъдат обслужвани в долари, след като на 25 май изтече временният лиценз, издаден от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. До края на годината Русия все още ще трябва да извърши плащания по външни държавни облигации на стойност почти 2 млрд. долара. 

Ако Русия не извърши някое от плащанията по облигациите си в рамките на определените им гратисни периоди или плати в рубли, когато са посочени долари или евро, това ще бъде дефолт. 

В понеделник руската рубла се стабилизира, а руските държавни облигации от типа ОФЗ (Облигации федерального займа) се върнаха в търговията, макар и по волатилен начин. Акциите и облигациите се търгуваха за последен път на Московската борса на 25 февруари и централната банка все още не е казала кога може да се възобнови търговията с акции. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, като я нарече „специална операция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още