IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на въглищните централи расте въпреки спада в произведената от тях енергия

Япония сега е най-големият двигател на новите въглищни мощности в ОИСР

22:12 | 05.05.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Danfung Dennis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Danfung Dennis/Bloomberg

В периода, обхванат в съвместния доклад на Global Energy Monitor, Sierra Club, Greenpeace, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) и Global Coal Plant Tracker, реакцията срещу COVID-19 на Китай, както и на страните от Югоизточна и Южна Азия оказва съществено влияние върху динамиката при изграждането на нови въглищни инсталации. За да стимулира вътрешната си икономика, Китай реши да увеличи броя на своите въглищни мощности. От 1 до 18 март 2020 г. властите в Китай разрешиха изграждането на 7960 MW нови въглищни мощности, повече отколкото са били одобрени през цялата 2019 г. (6310 MW). 

В Южна и Югоизточна Азия Global Energy Monitor е идентифицирал 15 въглищни проекта на обща стойност около 21 млрд. долара, при които изграждането е спряно поради блокадите и прекъсванията на веригите на доставка. Тези прекъсвания подчертават високата степен на уязвимост на процеса на разширяване на световния флот от въглищни съоръжения, тъй като проблемите със свръхкапацитета са допълнително засилени от прокрадващата се рецесия.

За четвърта поредна година броят на въглищните електроцентрали, които се намират в процес на развитие, в световен мащаб рязко спада през 2019 г., сочи изследването.

Докладът Boom and Bust 2020: Tracking the Global Coal Plant Pipeline е петото годишно проучване на въглищните инсталации по света. Констатациите му включват 16-процетен годишен спад в строителния капацитет на нови въглищни мощности.

Въпреки спада в развитието, броят на електроцентралите, работещи с твърдо изкопаемо гориво, е нараснал с 34,1 гигавата (GW) през 2019 г., като това е първото увеличение на нетния добавен въглищен капацитет от 2015 г. Близо две трети (43,8 GW) от общо 68,3 GW нововъведени мощности са регистрирани в Китай. Извън Китай общият брой на този тип електроцентрали като цяло се свива за втора поредна година.

„Глобалното производство на електроенергия от въглища спада с рекорден темп през 2019 г., тъй като възобновяемата енергия нараства, а търсенето на енергия се забавя“, споделя Кристин Шиърър, водещ автор и директор на програмата за въглища на Global Energy Monitor. „Независимо от това, броят на новите инсталации, добавени към мрежата, се увеличава, което означава, че въглищните централи по света са генерирали по-малко електроенергия. За банките и инвеститорите, които продължават да подпомагат изграждането на нови въглищни централи, това означава понижена доходност и повишен риск“, добавя Шиърър.

Въпреки че разработването на нови въглищни проекти да отчита спад по света, тревожните тенденции в Китай остават. Количеството инсталиран капацитет на нови въглищни мощности, добавен към мрежата през 2019 г. отчита ръст предвид глобалното свиване на генерираната от въглищата електроенергия, което показва влошаване на състоянието на свръхкапацитет в азиатската страна.

„Въглищното лоби в Китай настоява за изграждането на стотици нови електроцентрали, работещи на въглища, до 2030 г., което е в противоречие с обещанието на Китай да допринесе за борбата срещу изменението на климата“, изтъква Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух.

В рамките на членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), капацитетът на въглищната енергия намалява постепенно от 2011 г. насам. Почти половината от изведения от експлоатация въглищен капацитет през 2019 г. е бил в САЩ. Европейският съюз (ЕС) заема четвърто място по брой на закритите мощности.

В епохата на управление на Доналд Тръмп процесът на закриване на въглищни електроцентрали в САЩ се е ускорил с 67% в сравнение с периода на управление на Барак Обама. По време на мандата на Обама (2009–2016 г.) темпът на извеждане от експлоатация на въглищни мощности е средно 8,2 GW годишно, докато при Тръмп (2017-2019) той достига 13,7 GW.

Докато САЩ и ЕС се отдалечават от въглищата, Япония сега е най-големият двигател на новите въглищни мощности в ОИСР. Островната страна разполага с 11,9 GW мощности, които са в процес на разработка, което би увеличило въглеродните емисии с 50% (от 3,9 до 5,8 милиарда тона).

Дори на фона на спада в разработването на нови въглищни електроцентрали през 2019 г., светът все още се намира далеч от смелите планове за изпълнение на целите, поставени от Парижкото споразумение за климата. Използването на въглищна енергия трябва да се свие с 80% до 2030 г., за да се задържи покачването на глобалната температура под 1,5 градуса по Целзий според Междуправителствения съвет по изменението на климата, а Организацията на обединените нации (ООН) призова 2020 г. да бъде глобалната крайна дата за новите проекти за въглищни централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Някъде в Русия: "Милиардерът Дмитрий Босов се е самоубил, съобщават световните медии. Бизнесменът, който зае 86-о място в списъка на най-богатите руснаци, беше на 52 години. Бизнесът му основно бе с въглища, а личното му състояние бе оценено на 1.1 млрд. долара."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
айде минуса ... не си на сбирката за опорки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
бре... чат пат като те ударят с нещо по главата и започваш да пишеш нормални неща :):) Виждам наченки на акъл, не се предавай, имаш шанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 3 години
като гледам не си кратък, цели 8 реда, но за сметка на това нищо смислено не си написал. Некви прогнозисти, прогнозирали нещо, дето не се сбъднало ! Мачовете от фиша ли не ти излезнаха? Ванга ли не позна нещо! не става ясно ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
и аз ще бъда кратък - много се наслушахме - ще е тъй, ще е иначе. никой от прогнозистите не позна. погледнете индекса на бизнесактивността на Европейските големци, навсякъде свободно падане. никой от тези дето говореха - след 5 години това ще се случи, след 7 месеца онова ще се случи, никой не позна. сега тези прогнозистите губат пари и доверие, но са се поскрили в дупките си и мислат как да се съчинят поредното "ще", а милиони хора излизат на трудовата борса, косвено заради прогнозистите. така, че запазете си "пророческите слова" и стъпете на здравата земя. ако не - продължавайте да сте смешни, никой на ви вярва вече, ще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Ще го кажа накратко: Да инвестираш в днешно време във въглищен ТЕЦ е като да инвестираш в парен локомотив. Колкото и да усъвършенстват технолигиите, те са достигнали границата на ефективност. Въглищните тецове дори и на свръхкритични параметри са с КПД около 40-45%, докато комбинираните газови централи са с над 70%. Отделно нивото на отделяни вредни газове е с разлика около 2 пъти, като газовите централи са лишени и от изпускане на серни и всякакви други ***. Единственото, което би удържало въглищните централи е, че инвестициите вече са направени, но в следващите 25 г. би трябвало да изчезнат навсякъде. Газовите централи ще съществуват поне още 50 години, докато не се намери ефективен балансьор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 3 години
хаха ... чекайте ренесанс за въглищните тецове ... :))) ... цифрите говорят сами ... за четиримата въглищни фенове под мен ... първата графика на линкчето ... не инсталиран капацитет , а реално произведена и потребена енергия ...https://***.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/overview-of-the-electricity-production-2/assessment-4специално за импа , Грета получи $100.000 награда от фондация human act , и ги дари на детския фонд към уницеф ... а ти какво получи и дари тази година ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Нещо на светът не му пука за зелените талибани !!! Само Европа е готова да се самоунищожи енергийно за техен кеф. Делът на Европа във световните въглеродни емисии е под 10%. Какво всъщност си мислят, че могат да постигнат, дори да ни заповядат да се самоубием ритуално, "за да спасим планетата"?Абе, къде изчезна Грета Обсесията? А Тимерманс Дeбилът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
terziеv
преди 3 години
Бъдещето е във въглищата. Няма шега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
мхм , Тръмпа по-зелен и от Обамата , а , Пурко ...? : ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още