IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко причини за притеснение относно инфлацията в САЩ

Трудовият пазар е затегнат, търсенето има превес над предлагането, а ефектите от коронавируса са много несигурни

21:20 | 18.01.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл може и да изтегли от обращение термина, но общоприетото мнение все още е, че по-голямата част от свръх инфлацията през 2021 г. е била „преходна”. Много икономисти и пазарни наблюдатели очакват по-голямата част от нея да изчезне през 2022 г. Аз съм много по-малко убеден и очаквам икономиката да изпитва повишена инфлация тази година, вероятно дори по-висока от 2021 г., пише за Wall Street Journal Джейсън Фърмън, професор от Харвард и бивш председател на Икономическия съвет към Белия дом (2013-2017 г.)

Базовата инфлация (без храните и енергията - бел. прев.), измерена чрез индекса на личните потребителски разходи (който де факто Фед таргетира), се е повишила с около 4,5% през 2021 г. Средната оценка на Федералната комисия за открития пазар на централната банка е тя да се забави до 2,7%, докато ръководителите на Фед прогнозират още по-ниска ставка. Индексираните с инфлация облигации сочат, че пазарът очаква около 2,5% инфлация тази година. 

Тези, които смятат, че инфлацията ще бъде по-ниска, твърдят, че огромният взрив на фискалната политика е зад нас, веригите за доставки ще се разтикат, потребителите ще преминат от закупуване на стоки към услуги, работниците ще се върнат на трудовия пазар, а цените на суровини като петрола ще продължат да падат. Някои от техните аргументи са надценени, докато други вероятно са погрешни. И ако се съсредоточим само върху причините, поради които инфлацията би трябвало да бъде по-ниска през 2022 г., рискуваме да игнорираме четири противостоящи сили, които ще тласкат към по-висока инфлация през тази година.

Първо, икономиката започва 2022 г. с много по-затегнат пазар на труда, отколкото преди година. През двете десетилетия преди пандемията най-добрият предсказател за инфлацията за година напред беше процентът на напусналите - броят на хората, които изоставят работата си като дял от общата заетост. Сега той е далеч над най-високото ниво, на което някога е бил. Преди година нивото на безработица предполагаше значителна хлабина на трудовия пазар. Сега то е с близо 3 процентни пункта по-ниско. Ръстът на номиналните заплати е с около 5 пункта над ръста на производителността.

Второ, търсенето би трябвало да остане над тенденциите преди пандемията, докато предлагането вероятно ще продължи да изостава. Много анализатори разчитаха драматичното намаляване на фискалната подкрепа да ограничи инфлацията, но изминаха повече от осем месеца без никакви признаци, че потребителските разходи се охлаждат. Фискалната подкрепа ще остане сравнително висока, като повече от 500 милиарда долара от Американския спасителен план ще бъдат изразходвани през тази фискална година. Данъчните съкращения и увеличенията на разходи от щати и местни власти с огромни излишъци допринасят за фискалната подкрепа. Добавете закъснелите ефекти от изключително адаптивната парична политика, излишните спестявания, които домакинствата имат от две години на високи доходи и ниски разходи, и бързо нарастващите заетост и заплати, и имате рецепта за продължаване на големите харчове. В същото време веригите за доставки би трябвало да се подобрят, но е малко вероятно да бъдат напълно възстановени през по-голямата част от 2022 г.

Трето, потребителите, бизнесът, прогностиците и финансовите пазари очакват краткосрочната инфлация да бъде с около 1 до 3 процентни пункта по-висока в сравнение с преди година. Това ще добави още високи цени, с които икономиката не трябваше да се бори миналата година.

Четвърто, траекторията на ковид и ефектът му върху инфлацията са много несигурни. Ако пандемията стане управляемо ендемична през 2022 г., това може да засили инфлацията по същия начин, по който бързото възобновяване на икономиката направи през първата половина на 2021 г. Ако Китай се опита да поддържа нулев процент на коронавирус при население, което реално не е ваксинирано срещу омикрон варианта, бихме могли да получим най-лошата възможна комбинация, тъй като силното търсене в САЩ ще се сблъска с ерозирането на глобалните вериги за доставки.

Най-достоверният аргумент за по-ниска инфлация е изместването на търсенето от стоки към услуги. Но това може да допринесе за по-малко ограничаване на инфлацията, отколкото мнозина разчитат. Почти цялата свръх инфлация през 2021 г. се дължеше на бързо нарастващите цени на стоките. Тази инфлация би трябвало да се забави и дори да стане отрицателна за такива основни категории като употребяваните автомобили. Но е необходимо увеличение от само 1 процентен пункт в инфлацията при услугите, за да се компенсира спад от 5 процентни пункта в инфлацията при стоките. Цените на услуги като наеми, въздушни пътувания и хотели вече се покачват през последните месеци и са напът да продължат възходящото си движение.

Най-голямата грешка на прогностиците през 2021 г. беше прекалената увереност в техните предсказания. Икономиката винаги е трудна за прогнозиране, а настоящите уникални обстоятелства я правят още по-трудна. Очаквам инфлация в диапазона от 3% до 4% тази година, но не бих се изненадал от рецесия, водеща до 1% инфлация, или голяма геополитическа нестабилност, която да тласне инфлацията над 6%.

Джей Пауъл беше прав да наблегне на притесненията за инфлацията през декември. Той доказа, че действията на Федералният резерв ще зависят от данните и сега Фед е на път да започне да повишава лихвите през март. Ако инфлацията остане толкова висока, колкото се опасявам, очаквайте Пауъл да продължи да следва данните, като засега трябва да запази курса на фона на несигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
ти пък, единственото от което ги е страх е да не се повтори 6 януари 2021. и затова ще продължат да печатат. как иначе ще възстановят дълговете си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Е ти пък, Дядя дори и материал за половият живот на нилските крокодили ще успее да го свърже с печатането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Dio
преди 2 години
Какво да напечат?Налъмите на баба ти ?Ти не четеш ли че ги е страх от инфлация.Това преведено е обратно на печатане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Dio
преди 2 години
Какво да напечат?Налъмите на баба ти ?Ти не четеш ли че ги е страх от инфлация.Това преведено е обратно на печатане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Икономистите във ФЕД правят астрологията да изглежда като много точна наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Както винаги ще напечатат, баллъците ще колекционират и те така. До голямото БУМ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още