Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от изминалата седмица

Търговската война между САЩ и Китай приключи, преди да е започнала, а в Италия се задава антиевропейско правителство

По-важното от изминалата седмица

Търговската война между САЩ и Китай приключи, преди да е започнала. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

През първото тримесечие на 2018 г. преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 180 млн. евро, което е с 34,4% под нивото от година по-рано, показват предварителните оценки на Българската народна банка (БНБ). Вложенията намаляват и спрямо отчетената сума към февруари в резултат на отлив на капитали под формата на дългови инструменти през март, както и ревизия на месечните данни, която отписва 140 млн. евро дялов капитал от сметките.

България и Македония ще реализират пилотен проект за интеграция на енергийните си пазари. Това бе заложено в меморандум между българското министерство на енергетиката и македонското министерство на икономиката. С проекта се цели постигане на обединението на електроенергийните борсови пазари "ден напред" - тези, на които се сключват сделки за доставка за следващия ден.

Търговският дефицит на България със страните извън Европейския съюз се свива с над 50% през март на месечна база, показват предварителните сезонно неизгладени данни на Евростат. За март той е на ниво от 112,3 млн. евро, докато през предишния месец той бе в размер на 264,6 млн. евро. На годишна база дефицитът се свива още по-сериозно, тъй като през март 2017 г. той е бил в размер на 295 млн. евро. Общият дефицит към целия свят, включително страните от ЕС, за март се равнява на 355,9 млн. евро, също бележейки спад и на месечна, и на годишна база. Износът се оценява на 2,617 млрд. евро, а вносът – на 2,261 млрд. евро. На годишна база това сочи лек спад на износа, но и лек ръст на вноса.

През април тенденцията на свиване на безработицата в България продължава, достигайки ниво от 6,4%. Това е най-ниското равнище на регистрирана безработица, считано от декември 2008 г. насам. Понижението е с 0,4 процентни пункта спрямо март и с 1,2 процентни пункта на годишна база.

Правителството се надява на конкуренция в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене
", за да бъде подбрана и най-добрата оферта. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след края на заседанието на Министерския съвет. "При един подобен сценарий държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, но се надявам това да бъде дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството", заяви той. Министрите са разгледали доклад с различни варианти за реализацията на проекта, който ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

Еврозоната и Европа

В Италия движение „Пет звезди“ и "Северната лига" се споразумяха за правителствена програма. Тя все още не е одобрена от членове на двете партии и от президента Серджио Матарела. Тя предвижда, наред с другото, да се даде тласък на икономиката с "ограничени" разходи, финансирани от дълга, и да се гарантира на италианските граждани безусловен базов доход. Преди това редица съобщения в медиите предизвикаха размирици, според които потенциалните коалиционни лидери са възнамерявали да поискат от Европейската централна банка да опрости италианския дълг от 250 милиарда евро. Доходността по 10-годишните италиански държавни облигации се увеличи рязко. Представители на двете партии обаче изясниха, че медийните статии се отнасяли до по-стара версия, която е била изменена. Тя не предвижда и излизане от еврозоната. Правителствената програма включва пасаж, в който страните подкрепят „повторното обсъждане" на европейските договори. Все още не е ясно кой трябва да стане министър-председател на новата коалиция.

ЕС реактивира закон срещу санкциите на САЩ. Статутът за блокиране ще забрани на европейските компании да спазват американските санкции срещу Иран. Законът обаче предлага и възможност за компенсиране на европейските компании за всички разходи, наложени при санкции от САЩ. Представители от ЕС потвърдиха желанието си да поддържат ядрената сделка с Иран въпреки напускането ѝ от САЩ. Европейската комисия обмисля също да предостави на Иран директни плащания и заеми, заобикаляйки финансовата система на САЩ.

В рамките на 14-годишния спор за субсидиите на Airbus Световната търговска организация (СТО) реши, че ЕС не е изпълнил изискването за постепенно премахване на цялата държавна помощ за европейския производител на въздухоплавателни средства. Така СТО потвърди твърденията на САЩ. Става дума за подкрепата на някои държави за самолетите A380 и A350, но твърденията на американската страна за подкрепа и за А320 и А330 са отхвърлени от СТО. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзер заплаши с контрамерки, ако европейците не спрат да субсидират производителя. Европейската комисия обяви, че ще приведе останалите субсидии в съответствие с изискванията на СТО. 

гледано: 1854   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Представители на Европейския парламент обвиниха комисаря по финансите Гюнтер Йотингер, че е представил на ЕС  подвеждащи данни при  представянето на дългосрочната бюджетна рамка на ЕС. Така например фермерите и структурно слабите региони ще трябва да се задоволят с много по-силни съкращения, отколкото бе публично обявено от Европейската комисия, а планираните увеличения на средствата за научни изследвания и младежки програми да бъдат значително по-ниски от посочените. Според парламентарните представители това се дължи на факта, че в някои случаи ЕК не прави изчисленията с пресмятане на инфлацията. Европейската комисия отхвърли обвинението, но признава, че може да се стигне до други резултати в зависимост от това на кои данни се основават изчисленията.

Европейската комисия обяви, че ще подаде иск пред Съда на Европа срещу Германия, Франция, Великобритания, Италия, Унгария и Румъния за лошото качество на въздуха в някои градове. Правителствата на тези държави не са се ангажирали да спазват ограниченията за прахови частици или азотни оксиди, смята ЕК. Тя отново разкритикува и Германия за колебливата реакция на дизеловия скандал.

Бившият еврокомисар по паричните и икономическите въпроси Оли Рен е назначен за нов ръководител на централната банка на Финландия и също така ще представлява страната в Управителния съвет на ЕЦБ. Седемгодишният му мандат започва на 12 юли, след като настоящият управител на централната банка Ерки Лийканен напуска след втория си мандат.

Ким Тора бе избран за нов регионален президент на Каталуния. По-рано бившият президент Карлес Пучдемон, който през есента бе изгонен от поста от испанското централно правителство, се отказа от кандидатурата си и се изказа в полза на Тора. Той също така е силен поддръжник на независимостта на Каталуния и подчерта в своето встъпително изказване, че счита Пучдемон за законен регионален лидер и иска да продължи да се бори за независимост. С встъпването си в длъжност Торас също така прекрати контрола на испанското правителство върху управлението на полуавтономната провинция.

Австрийското правителство обяви намерението си да ратифицира в Парламента споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (CETA).

Русия

Руският парламент одобри пакет от мерки за противодействие на икономическите санкции на САЩ на второ четене. Това е значително по-олекотена версия на оригиналния закон: Сега тя включва само обща формумировка, която позволява на самото правителство да определи секторите за противодействие, които ще нанасат по-малко щети на собствената икономика. В първата версия бяха споменати конкретни сектори и продукти. Забраната за внос на лекарства от САЩ и ограничаване на разрешенията за работа за граждани на САЩ също беше премахната. Законът трябва да бъде приет от Думата на трето четене и от Съвета на федерацията. Втори закон, целящ да криминализира зачитането и подкрепата за санкциите на САЩ в Русия, беше отложен.

Руският президент Владимир Путин намекна, че ще предложи продължаване на транзита на газ през Украйна дори и след изграждането на газопровода "Северен поток 2". Това обаче ще е обвързано с факта, че доставките ще са и „икономически оправдани" и „смислени за всички заинтересовани".

Турция

Според изказвания на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган турската национална валута лира падна до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар. Ердоган заяви, че след изборите през юни той възнамерява да наложи на турската централна банка редовно да взема под внимание изявленията на президента и да действа по съответния начин. Между президента и централната банка има спорове от доста време: Ердоган многократно е настоявал за намаляване на лихвените проценти, но централната банка повиши на няколко пъти лихвените проценти, за да стабилизира валутния курс на лирата и да ограничи инфлацията.

САЩ

Правителството на САЩ наложи нови санкции над Иран. Заради обвинения в подкрепа на терористите личната собственост на няколко физически и юридически лица в САЩ бе замразена и бе забранено на американските граждани или фирми да извършват бизнес с тях. Сред засегнатите е и Валиолах Сейф, председател на централната банка на Иран. Според изказване на американския министър на финансите Стивън Мнучин гуверньорът е прехвърлял парите на иранската армия през иракската институция, за да подкрепя дейността на "Хизбула". САЩ определят шиитското движение, подкрепяно от Техеран, за терористична групировка". Американското министерство на финансите обяви също, че санкциите върху Иран трябва да бъдат изцяло възобновени през следващите 90 до 180 дни.

Япония

Японският брутен вътрешен продукт се сви с 0,2% на тримесечна база през първото тримесечие на 2018 г. Това е първото тримесечие със спад от две години насам. В сравнение със същия период на миналата година икономическата продукция се е увеличила с 0,9%.

Световната икономика

Цените на петрола продължиха да нарастват през тази седмица. Цената на сорта Брент от Северно море временно се повиши до над 80 долара за барел, а американският сорт (WTI) междувременно poskzpna до над 72 долара.

САЩ и Китай се споразумяха да предприемат мерки за намаляване на дефицита на САЩ в търговията с Китай. Според разпространено днес изявление на двете страни Пекин се е ангажирал да купува повече американски стоки, в частност земеделски и енергийни продукти. "Има консенсус по вземането на ефективни мерки за значителното намаляване на търговския дефицит на Съединените щати в стокооборота с Китай", се казва в изявлението. В него се посочва, че китайската страна ще направи това с цел да удовлетвори "нарастващите потребителски нужди на китайския народ" и заради "висококачественото икономическо развитие". Освен това намаляването на дефицита на САЩ в търговията с Китай ще бъде в подкрепа на "растежа и заетостта в Съединените щати", са казва още в документа.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Фед трябва да убеди, че реагира на сигналите, а не на шума след тях