IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Бюджетният дефицит на България е сред най-ниските в ЕС

Трупа се огромен и заробващ държавен дълг, твърдят от ГЕРБ

12:47 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бюджетният дефицит на България е 4,1% с COVID мерките и 2,5% без тях - точно както беше одобрен от парламента в края на януари. Той е един от най-ниските в Европейския съюз (ЕС) тази година. Това каза по време на дебатите в парламента по вота на недоверие към правителството финансовият министър Асен Василев.

Той обясни и защо страната ни регистрира сериозен ръст на вноса. "При 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа няма как да не нарасне вносът. Износът расте доста дори ако махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% във всички стокови групи", уточни Василев.

Повод за коментара му бе изказване на бившия финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев, който нарече поетия държавен дълг от страна на правителството „заробващ“. 

„Tова правителство заслужава да получи вот на недоверие за цялостната му политика, но ние решихме да акцентираме върху финансова-икономическата политика, защото рефлектира върху всички сектори. Трупа се огромен и заробващ държавен дълг, вносът нараства спрямо износа. България заема най-високо място по инфлация и четвърто място в ЕС по този показател. Обедняваме бързо от инфлацията. Поставя се под риск датата за влизане в еврозоната - 1 януари 2024 г. България липсва от картата на инвестиционните интереси“, изреди Кирил Ананиев.

Василев обаче му отговори, че правителството на Кирил Петков е заварило дълг от 31,218 млрд. лв., а към момента той е 30,462 млрд. лв. "България има третия най-нисък дълг спрямо БВП в Европейския съюз", категоричен бе финансовият министър.

"Това, което виждаме в момента, е дълг, който е нисък. Никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга", добави Василев.

"Инфлацията най-лесно може да бъде намалена, когато се вдигнат лихвените проценти. Лихвените проценти се вдигат от Европейската централна банка и това има директно отражение към лева, тъй като имаме фиксиран курс лев-евро. Знам, че е политически удобно да се говорят глупости, но ако искаме да имаме истински икономически дебат за това как да се управлява кризата, това трябва да спре. Ние сме отворени във всеки един момент към този дебат", каза Асен Василев.

Емоционалното му изказване продължи с критики към популистките лозунги и икономическа философия на опозицията. „Ако мога с едно изречение да обобщя какво предлагате вие, то е "да го д*хат бедните". Извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията", каза Василев, а думите му отприщиха вълна на недоволство в пленарната зала.

Финансовият министър бе смъмрен от Мирослав Иванов, който в момента изпълнява длъжността председател на Народното събрание. "Благодаря, г-н вицепремиер, само по отношение на тази реплика, която направихте в края на изказването си, вие отлично знаете, че е крайно неподходяща, съответно извинихте се, и моля, да не се повтаря", каза Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още