Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

КТ "Подкрепа": Минималният доход трябва да е поне 50% от средния за страната

По-добре да се приеме предложеният от служебния кабинет бюджет, а след това да се актуализира, ако се налага, заяви Ваня Григорова

КТ "Подкрепа": Минималният доход трябва да е поне 50% от средния за страната

Снимка: БГНЕС

Минималният доход трябва да е поне 50% от средния за страната. Предложеното от служебния кабинет увеличение все още не е достигнало тези нива. Това коментира пред Нова телевизия Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”. Тя поясни, че това изискване е заложено като препоръка в директивата за минималните възнаграждения.

От синдиката уточниха, че мерките за пенсиите и заплатите, предложени в бюджета за 2022 г., са били задължителни.

Припомняме, че служебното правителство обяви, че ще внесе предложение за увеличение на минималната работна заплата до 710 лева. По отношение на пенсиите се предвижда дори след отпадане на Covid мерките да бъде запазена абсолютната стойност на пенсиите, което би означавал средно увеличение от 84 лева на човек. Подобен ангажимент по време на дискусиите за коалиционно правителство пое бившият финансов министър Асен Василев, който понастоящем е един от лидерите на "Продължаваме промяната". Според решение на 46-ия парламент от 25 декември пенсиите трябва да бъдат преизчислени, като коефициентът за година осигурителен стаж се увеличава от 1,2 до 1,35.  

Още по темата

Ваня Григорова уточни, че в рамките на преговорите за коалиционно правителство е договорено добавката заради COVID кризата да не бъде премахвана поне първите 6 месеца на годината.

Според нея е по-добре да се приеме предложеният държавен бюджет, а след това да се актуализира, ако се налага.

„В противен случай през януари всички институции ще трябва да работят с 1/12 от предишния, който е по-нисък”, обясни тя.

Григорова се позова на информацията от ĸoaлициoннитe разговори, след които партиите се обединиха около идеята бюджетът за 2022 г. да бъде приет в началото на следващата година, а докато това се случи, „да ce изпoлзвa пpaвилoтo дa ce paзxoдвa 1/12 чacт oт cтapия бюджeт вceĸи мeceц“.

Използването на израза „1/12 част от разходите“ обаче не е съвсем точен, обърна внимание в профила си във Facebook депутатът от ДПС Петър Чобанов, който е и бивш финансов министър. „Нека коректно да цитираме Закона за публичните финанси. Там 1/12 част от разходите не фигурира“, написа той.

Според Чл. 87. (1) (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2016 г.) в случай че до началото на бюджетната година държавният бюджет не бъде приет от Народното събрание, приходите на бюджета се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходите и предоставянето на трансфери е в размер не по-голям от размера им за същия период на предходната година, до размера на постъпилите приходи, помощи и дарения, като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, и при спазване на фискалните правила по този закон и одобрените от Министерския съвет със средносрочната бюджетна прогноза фискални цели.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Направо всички със средния :) Баси uдuотите.

Още от Бюджет и финанси
Агенция "Митници" отчете рекордни над 10 млрд. лв. приходи през 2021 г.