Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Почти всички сектори на българската икономика изпитват глад за кадри

Най-оптимистични към наемането на кадри са работодателите в сектора на финансите

Почти всички сектори на българската икономика изпитват глад за кадри

Снимка: Архив Ройтерс

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие“ в ManpowerGroup България в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. Тя коментира резултатите от обзорно изследване на ManpowerGroup.

„Компаниите започнаха вече да свикват със затрудненията от липсата на кадри. Те се опитват да оптимизират процесите и наемането на нова работна ръка“, отбеляза Цанова. Тя коментира резултатите в туристическия сектор, като посочи, че в него пазарът е застинал, липсва наемане на нови служители.

„Вероятно това се дължи на очакванията за по-слаб летен туристически сезон през 2019 г. От тази гледна точка хотелите и ресторантите се опитват да свият наемането на кадри. Друга причина е, че намирането на служители за кратък период за работа по Черноморието е сложен процес“.

Най-оптимистични към наемането на кадри са работодателите от сектора на финансите, които очакват ръст от 16%, коментира гостът.

„Трябва да имаме предвид, че да се наемат такива специалисти не е лесно, отнема твърде много време. Компаниите започнаха да се ориентират към служители без опит и да инвестират в тяхното образование“, каза Цанова.

Към момента най-склонни да наемат нови служители са работодателите във Варна, посочи тя и допълни, че това се дължи на сезона.

„Стойностите за това колко склонни да наемат кадри са компаниите в София, Пловдив и Бургас се запазват от миналото тримесечие. Това не се дължи на факта, че дружествата нямат възможност за по-голям ръст, по-скоро те са предпазливи заради липсата на работна ръка“, коментира Цанова.

Служителите все по-често напускат работните си места след доста по-кратък период в сравнение с минали години, отбеляза още гостът.

„Фокусът на компаниите трябва да бъде върху задържането на кадрите в тях“, съветва Цанова.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 2779   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
2
 
5
 
11
julian12 до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Агресивни, комплексирани тъпунгери сте вие двамата с ивайло, но сте прекалено големи тъпунгери да го осъзнаете.
7
 
8
 
10
khao до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не само, мой ... и агресивните тъпунгери като теб ги гонят. Имам поне 5ма които откровенно заявиха че напускат БГ заради общата обстановка, не по икономически причини... не може да си продажен фен на *** която ни граби и пречи на бизнеса последните 100 години и после да ревеш срещу другите продажници
1
 
15
 
9
V.At. до: V.At.
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Зарекъл съм се да не се занимавам с политика, но все пак ще направя едно политическо изказване.
Уважаеми колеги от бизнеса. Политиците НЯМА да ни решат проблемите. Нито с кадрите, нито с технологиите. Нито пък ще решат проблемите на България. Колкото и да ни е неприятно, но тези проблеми трябва да се решат от работещите хора. Нещо като:
Кой друг ако не ние и кога ако не сега.
0
 
16
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Гладът за кадри може и да е полезно нещо. Замисляш се, къде ти куца технологичния процес и не може ли да го подобриш. Ако ще и да става въпрос за чистенето на улиците. Иначе е онова, което преди години наричахме "китайски метод" - 100 души китайци вместо един багер. Ама сега и китайците си смениха метода.
А що се отнася за нуждата на високо технологични кадри. Ами трябва да се мисли авансово, поне 1 година напред. И не става с кражба. Ако днес лицето Иван И. е съблазнен за по-висока заплата и дойде при вас, утре ще го съблазнят пак и ще ви напусне.
21
 
5
 
7
ivailojelyazkov до: Sakamano
преди 1 месец
Тоз тъпицер никога няма да те разбере

Още от Bloomberg TV
Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания