IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всички сектори на българската икономика изпитват глад за кадри

Най-оптимистични към наемането на кадри са работодателите в сектора на финансите

17:45 | 17.06.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие“ в ManpowerGroup България в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. Тя коментира резултатите от обзорно изследване на ManpowerGroup.

„Компаниите започнаха вече да свикват със затрудненията от липсата на кадри. Те се опитват да оптимизират процесите и наемането на нова работна ръка“, отбеляза Цанова. Тя коментира резултатите в туристическия сектор, като посочи, че в него пазарът е застинал, липсва наемане на нови служители.

„Вероятно това се дължи на очакванията за по-слаб летен туристически сезон през 2019 г. От тази гледна точка хотелите и ресторантите се опитват да свият наемането на кадри. Друга причина е, че намирането на служители за кратък период за работа по Черноморието е сложен процес“.

Най-оптимистични към наемането на кадри са работодателите от сектора на финансите, които очакват ръст от 16%, коментира гостът.

„Трябва да имаме предвид, че да се наемат такива специалисти не е лесно, отнема твърде много време. Компаниите започнаха да се ориентират към служители без опит и да инвестират в тяхното образование“, каза Цанова.

Към момента най-склонни да наемат нови служители са работодателите във Варна, посочи тя и допълни, че това се дължи на сезона.

„Стойностите за това колко склонни да наемат кадри са компаниите в София, Пловдив и Бургас се запазват от миналото тримесечие. Това не се дължи на факта, че дружествата нямат възможност за по-голям ръст, по-скоро те са предпазливи заради липсата на работна ръка“, коментира Цанова.

Служителите все по-често напускат работните си места след доста по-кратък период в сравнение с минали години, отбеляза още гостът.

„Фокусът на компаниите трябва да бъде върху задържането на кадрите в тях“, съветва Цанова.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Агресивни, комплексирани *** сте вие двамата с ивайло, но сте прекалено големи *** да го осъзнаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
V.At.
преди 4 години
Зарекъл съм се да не се занимавам с политика, но все пак ще направя едно политическо изказване.Уважаеми колеги от бизнеса. Политиците НЯМА да ни решат проблемите. Нито с кадрите, нито с технологиите. Нито пък ще решат проблемите на България. Колкото и да ни е неприятно, но тези проблеми трябва да се решат от работещите хора. Нещо като:Кой друг ако не ние и кога ако не сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
V.At.
преди 4 години
Гладът за кадри може и да е полезно нещо. Замисляш се, къде ти куца технологичния процес и не може ли да го подобриш. Ако ще и да става въпрос за чистенето на улиците. Иначе е онова, което преди години наричахме "китайски метод" - 100 души китайци вместо един багер. Ама сега и китайците си смениха метода.А що се отнася за нуждата на високо технологични кадри. Ами трябва да се мисли авансово, поне 1 година напред. И не става с кражба. Ако днес лицето Иван И. е съблазнен за по-висока заплата и дойде при вас, утре ще го съблазнят пак и ще ви напусне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 28
Sakamano
преди 4 години
И какво са виновни политиците, че образованите българи предпочитат да тръгнат по лесния път, вместо да останат за да направят нещо за страната си? Да въведат отново изходни визи ли искаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Хайде сега - политиците да бъдат изкарани под строй пред народа и пред представителите на бизнеса, за да отговарят - защо 30 години вече гонят образованите българи от България, а на тяхно място развъждат ***? Който градинар унищожава полезните растения, а на тяхно място сее плевели и бурени - просто умира от глад !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Оправете си грешката в заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 31
ivailojelyazkov
преди 4 години
пфу да *** московското цокало да еваа само бълва отрицания и спам.за лекарства да си дадеш кеша дано позитанско шит !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Ръст на европейската и други икономики - очакване за по-слаб туристически сезон . Що така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Почти всички сектори на българската икономика изпитват глад за кадри Ааа не може!Те, децата и внуците им са на курс в чужбина по изучаване на евроатлантическите ценности.Иначе демокрацията ще изпадне в опасност.Икономиката?Както каза Соломон Паси: м***йната и на икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още