IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се чувстват застрашени от Китай, защото са свикнали да са лидер

Пекин възприема България за южен вход към Европа, твърди Ма Инг от Българо-китайската търговско-промишлена палата

11:48 | 26.03.18 г. 17
САЩ се чувстват застрашени от Китай, защото са свикнали да са лидер

Съединените щати се чувстват заплашени (в икономически аспект, б. ред.), защото са свикнали да бъдат световен лидер от 100 години насам. Това мнение изказа Ма Инг от Българо-китайската търговско-промишлена палата в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

„САЩ ще продължат да бъдат най-силни, но разликата между двете икономики ще продължи да намалява и напрежението между двете страни няма да изчезне", каза гостът.

„Всички останали държави бяха много по-назад от САЩ. Но Китай е изключително голяма страна и икономиката ѝ все повече се доближава до тази на САЩ. Естествено е да във Вашингтон да се чувстват притеснени. Но останалите страни не би трябвало да се чувстват застрашени. Китай се опитва да поддържа приятелски отношения и да насърчава инвестициите, така че взаимовръзките с различните държави да бъдат благоприятни и за двете страни", добави Ма.

По думите му за Китай България е южният вход на Европа. Страната ни е член на „групата 16+1“ и има уникална и много важна роля за китайското правителство.

„Политиката на Китай е постоянно да се опитва да подобри отношенията между Китай и България и да увеличава инвестициите за България", поясни гостът.

Според Ма решението на китайското правителство страната де бъде по-отворена към чуждестранни инвестиции е изключително важно за националната промишленост.

„Китайската икономика към момента е стабилна. Ръстът леко се забавя, но това се прави нарочно. Нивата все още са над 6%, което е доста добър темп на растеж. В момента правителството въведе много мерки за преструктуриране на цялата икономика и изглежда, че в момента тези мерки работят".

Ма не мисли, че скоро време Китай може да задмине САЩ и да се превърне в първа световна икономическа сила, а по думите му правителството разбира ситуацията много ясно.

Ако двете най-силни икономика на света, САЩ и Китай, не постигнат търговско споразумение това ще се отрази много негативно, както на икономиките и на двете държави, така и на световната икономика, подчерта гостът. "Но мисля, че лидерите на двете страни са наясно с това и все още съм положително настроен. Смятам, че ще се постигне договорка, за да се овладее тази назряваща търговска война".

Има ли основание да се говори, че Китай нарушава правилата на Световната търговска организация? Как назряващата търговска война се отразява върху финансовите пазари и какво да очакваме в бъдеще?  Повече вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
то щото ти си ми еталон за неизлагащ се, тъпaнар :) мен където трябва ме знаят, и знаят кой съм ... за теб и мазен газ нека остана енигма, вие никога няма да ме разберете щото просто сте доста глупавички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
fri
преди 6 години
А вие си избивате вашия Тръмп-комплекс с тая статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 6 години
Кухао, спри да се излагаш. В тоя форум те научиха що за тиква си. То бива да си череп, ама чак пък толкоз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
panther
преди 6 години
И германците и руснаците ни възприемаха съсвсем сериозно като военни съюзници и като икоомически партньор.А на приказките на китайците не бих разчитал, търговията ни с тях е минимална, евентуално могат да инвестират в транспортни коридори и до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Това как ни възприема Пекин ми хареса и мисля че е чудесно. След като немците не ни възприеха като нещо повече е добре че поне Пекин го направи.А на това че американците били свикнали да са номер 1 се изсмях от сърце. Време е тия надути пуяци да се сетят да почват тренировки по привикване към места номер 2 и номер 3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 18
khao
преди 6 години
очертаващата се връзка между Китай и Русия - те перфектно се допълват и създават много мощен противовес--положителното мислене не винаги е добро... и къде е видя тази връзка, освен във фантазиите си ? с какво са полезни Русия на Китай ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
А особено опасна за САЩ е все по-ясно очертаващата се връзка между Китай и Русия - те перфектно се допълват и създават много мощен противовес - военната мощ на Русия и икономическата мощ на Китай, ако намерят обща кауза, са вече наистина страшни за бъдещето на САЩ като световен лидер. Макар и да си имат различни собствени интереси, всеки вижда как се подкрепят и в ООН, и при разни кризи и конфликти. Това е наистина опасно за САЩ, като се има предвид, че само по себе си, вироглавието на всяка от тези две суперсили поотделно, си е сериозно главоболие за американското лидерство. Така че, наистина, американското лидерство е изправено пред сериозни изпитания и мисля, че ще се наложи да го защитава в разни видове войни, или да се съгласи на компромиси, за да има мир. Просто диалектика... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
Стефчо
преди 6 години
по-точно е да се каже "нареди се при победителите" като се има предвид, че едва ли имат и 10 % принос към крайния резултат от ВСВ. Истината е, че Европа на два пъти си направи опити за самоубийство и тия се възползваха от това много успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Войните не са само военни конфликти - войни са се водили, водят се и ще се водят и с финансови и икономически оръжия, и с политически и идеологически, като резултатите са същите - борба за надмощие и лидерство.В момента Китай единствено с военни средства няма шанс за победа срещу САЩ, но военен сблъсък между тях означава глобална ядрена катастрофа - там няма да има победители. Но на другите фронтове войната отдавна тече. Просто Тръмп го каза публично. И икономически, и политически САЩ са застрашени от загубата на лидерството си поради провала на глобалистката си стратегия - Китай там се оказа победител. Стана ключов играч в световната икономика, разшири политическото си влияние по света, без да допусне глобалистката доктрина на своя територия. Така изведнъж всички разбраха, че глобализмът работи за нарастването на китайското влияние по света, без глобализмът да има някакви лостове да влияе на вътрешното устройство и политика на Китай. Китай се управлява по собствена, суверенна система и не подлежи на контрол, но в същото време започва да контролира глобални процеси. Така застрашава тези, които държат да запазят контрола си, или въпросното лидерство над световните дела. Затова се заговори за икономическа война между САЩ и Китай. ЕС не може да води икономическа война със САЩ и съответно - да оспорва американското лидерство, защото военно, политически и идеологически е доминиран от САЩ и е признал американското лидерство. Ако опита, ще бъде смазан с други механизми, тъй като е интегриран на всички нива със САЩ. ЕС се управлява от САЩ, а Китай - не. Затова и ще воюват и победителят ще стане световен лидер след тази война - дано е само икономическа и политическа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Чувстват се застрашени и от Русия :) Ето безплатен комикс, който между другото е доста добре нарисуван. С любезното съдействие на "Army Cyber Institute at West Point". Много са напреднали тия руснаци, такъв тупаник хвърлят на американските си колеги.http://cyber.army.mil/Portals/3/Documents/Threatcasting/Silent%20Ruin_high-res.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още