IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Йорданов: Дебатът по сделката за Brexit е в самата Великобритания

Изявленията на Борис Джонсън трябва да се взимат с едно наум, коментира евродепутатът

10:18 | 18.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Остават броени дни до деня, в който Великобритания трябва да напусне ЕС. След като се договори с Брюксел обаче, Борис Джонсън трябва да успее да убеди британските депутати да приемат споразумението.

"Борис Джонсън е от тези политици, които прекалено се превъзбуждат в една или друга ситуация с претенцията, че винаги са прави. Това обикновено са слабите политици. Неговите изявления винаги трябва да се взимат с едно наум", коментира евродепутатът Александър Йорданов пред Bulgaria ON AIR. По думите му е постигнат разумен компромис, който защитава европейските граждани, което за нас е най-важно.

Предстои утре британският парламент да се събере, за да гласува споразумението. Йорданов уточни, че е прецедент това да се случва в събота. 

"Никой няма интерес да влошава отношенията си с Великобритания и те също нямат интерес да загубят позиции, влияние и възможности, които им дава европейският пазар и свободното движение на хора", коментира Йорданов.

Според него дебатът по-скоро е вътре в самата Великобритания и по-точно доколко ще се реши въпросът с оставането на Северна Ирландия в митническата територия на Великобритания.

И докато едни държави излизат от ЕС, други искат да се присъединят. Франция обаче блокира присъединяването на Северна Македония и Албания. 

Александър Йорданов коментира, че Макрон се афишира с идеята да бъде реформатор.

"Една Македония, която е получила дата за преговори, по-добре ще се впише в неговата представа за реформа в ЕС, отколкото Македония, която стои острани и населението ѝ започва да изпитва негативни чувства към тези, които не ги пускат", допълни евродепутатът.

Йорданов коментира и темата за конфликта между Турция и Северна Сирия.

"Трябва внимателно да се подхожда. Опасенията на Европа са в хуманитарната сфера при продължаването на тази акция. Не трябва да се забравя, че покрай границата на Турция от години се разполагат въоръжени групировки на кюрдски бунтовници", каза той.

По думите му ситуацията е изключително кофнликтна и сложна и в нея няма добри и лоши.

Вижте видеото с разговора!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още