Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

2020 г. разтърси, но не срути жилищния пазар у нас

Следващата година обаче ще е трудна заради неяснотата около овладяването на пандемията, изборите и изтичането на банковите мораториуми

2020 г. разтърси, но не срути жилищния пазар у нас

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е вече история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г."

Жилищният пазар в България премина колебливо, но без тежки сътресения през коронавирусната криза през 2020 г. Замръзването от средата на март, когато в страната ни беше въведено извънредно положение заради коронавируса, беше последвано от скок на продажбите през летните месеци. Брокери обясняват запазването на интереса към покупките на жилище с желанието на хората в ситуация на криза да потърсят убежище за спестяванията си в имоти като традиционна и позната форма на инвестиция и с благоприятните лихви по ипотечните кредити.

Очакванията обаче са за трудна 2021 г. заради продължаващата неяснота около овладяването на пандемията и последиците за икономиката, парламентарните избори през пролетта и изтичането на банковите мораториуми.

„През настоящата година станахме свидетели на голям и много рязък поврат на пазара на недвижими имоти в България, а именно преминаването от пазар на продавача в пазар на купувача, каза пред Investor.bg Изабела Клисарска, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти „Явлена“.

Още по темата
„Още при първоначалния стрес от въвеждането на извънредното положение повечето участници на пазара си дадоха сметка, че купувачите ще са тези, от които ще зависи дали и на какви нива ще се осъществяват сделките. През настоящата година само за територията на София има издадени разрешения за строеж на жилищни сгради за около 900 хил. кв.м площ, а за страната обемът надхвърля 2,5 милиона кв.м. Когато погледнем и към издадените разрешения за строеж за административни сгради и офис площи и отчетем големия срив в този сегмент, който вероятно ще продължи през следващите една-две години, на пазара ще излезе голямо количество имоти без купувачи за тях“, допълни тя.

Според Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на „Национално сдружение Недвижими имоти“ (НСНИ) и управител на компанията за недвижими имоти "Форос", малки и средни предприемачи са подходили отговорно към променената ситуация на пазара след началото на пандемията, като са решили да замразят проектите си, а това в известна степен е намалило натиска върху имотния пазар. „Тези предприемачи възприеха подобна тактика, защото разполагат с по-малка експертиза да прогнозират развитието на пазара и защото разчитат изключително на продажбите „на зелено“ за финансирането си. Някои от тях предпочетоха да намалят рисковете пред себе си и най-вече пред клиентите си, което е отговорно поведение“, отбеляза той.

Сделките

Брокерите отчитат, че след паузата на пазара през пролетта заради извънредното положение активността е започнала да се покачва леко през май, а през юни пазарът е бил особено силен дори при сравнение с нивата отпреди пандемията. „Третото тримесечие задмина миналогодишните нива на активност и брой сделки с ръст от малко под 3% за територията на цялата страна, а за някои от големите градове ръстовете достигаха 7%, 8%, дори над 12%“, посочи Изабела Клисарска.

Според Добромир Ганев значителният ръст на реално сключените сделки през третото тримесечие може да се обясни с отлагането на покупките през второто тримесечие, когато страната ни все още беше в извънредно положение заради коронавируса, на благоприятната политика на банките към лихвите и разумните критерии за ипотечно кредитиране. „Той може да е резултат и от подобряването на икономическите показатели в страната – много малка безработица, добри данни за доходите, а това веднага се отразява и на имотния пазар“, отбеляза той.

През октомври и ноември обаче темпото отново се забавя, като в „Явлена“ отчитат за ноември спад на национално ниво от почти 7%. „Втората вълна на заразата започна все по-осезаемо да оказва своето влияние с бързо нарастващия брой новозаразени. При продавачи, купувачи, нотариуси сроковете за приключване на сделки станаха все по-непредвидими основно заради невъзможност за физическо присъствие на финализирането им“, каза Изабела Клисарска.

Още по темата

Според Добромир Ганев четвъртото тримесечие обичайно е най-силното през годината, но усложнената здравна обстановка дава своето отражение на пазара. „Все пак решението за покупка на недвижима собственост е много добре осмислен акт и дори да има забавяне на покупки, огледи и сделки през четвъртото тримесечие, вероятно те ще се прехвърлят в следващите тримесечия“, очаква той.

По думите му пазарът към момента е добър, а обемът на вложените спестявания е сериозен. По изчисления на неговата компания „Форос“ 1,8 млрд. лв. са вложени в започнато ново строителство през деветмесечието на тази година, а инвестираните средства в сделки с имоти достигат 8 - 9 млрд. лв. „Това превръща българските граждани в най-големите инвеститори в този сектор“, отбеляза Ганев.

Големите градове

Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, четирите най-големи пазара в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас, са се представили добре тази година въпреки пандемията. „При всички имаше колебание и известно забавяне, дори лек спад в цените през второто тримесечие, но след това то беше бързо наваксано и към есента всички големи градски пазари се бяха върнали към нормален ритъм, обеми и ценови нива. Някои от тях като Пловдив дори възобновиха растежа на цените“, каза Стойкова.

„В различните етапи на годината и активността на купувачите в различните градове варираше. Наблюдавахме стабилност по отношение на покупките на жилища за собствено ползване в София, инвестиционна активност в началото на пандемията във Варна от българи, завърнали се от чужбина, и засилен интерес около Бургас и по Южното Черноморие за покупка на ваканционен имот в ниския ценови сегмент през летните месеци, както и ръстове и спадове в района на Пловдив и околните населени места с цел бягство от града и с оглед добрата инфраструктура и транспортна достъпност за придвижване до града“, отбеляза Клисарска.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
5
 
12
преди 4 дни
Няма профилна снимка
Ама тя и 2009та не срути пазара на имоти. Даже инерцията отиде до 2010та някъде си. Ама после чак в 2013-2014 имаше минимум. В София края на 2013 започна нагоре двицението, провинцията 2014та. Та не бързайте моля. Отделно българите сме намалели с над половин милион от тогава.
0
 
9
 
11
mrynmryn до: zelka007
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Знам ги, просто не всеки би се набутал в такъв. В Сан Франциско от няколко години насам, се обсъжда проблемът с жилищата, защото просто 100к$ годишно, не стигат за там, дори за наем, а ако няма кой да върши работата на ниско квалифицираните работници, градът просто ще се забатачи още повече.
Като цяло нито една от тия държави, няма проблемите на България, тук за 10 часа си прекосил цялата държава, в САЩ няма дори да си сменил щата. Та в тоя ред на мисли, доста често, можеш да живееш в къща, в близък град, до тоя в който работиш, стига да ти се пътува по 20-40 мин всеки ден. Имам познати, които си купиха преди 10-тина години къщи в села до Варна за 100к лв., в града за тия пари, ще живееш в двустаен коптор.
6
 
1
 
10
zelka007 до: nkavrakov1982
преди 1 седмица
трудно и не е тема за публичен форум ... :))) ... препрочети второто изречение на предишният ми пост ... и пак го препрочети ... и пак ... докато получиш просветление ...
5
 
1
 
9
zelka007 до: mrynmryn
преди 1 седмица
google --> малките апартаменти на хонконг --> images
0
 
9
 
8
mrynmryn до: zelka007
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Аз познавам механици на кораби и мога да ти кажа, че не е за всеки, взимаше доста пари, заради големия стаж, които имаше, но като изкл. това, че в момента е зле със слуха - има твърде много кандидати, за твърде малко места. Живея във Варна (за сега) и имам доста познати, които в момента си стоят в тях, защото кораби не вървят както преди, а листа с чакащи е дълъг. Нямам как всички да са на високо платена работа, какво става с хората, които работят в офиси, на по-ниските нива, с продавачи, сервитьори, готвачи, охранители, колцентрове, счетоводители и др труд, който не е така високо квалифициран.

Още от България
Работата от разстояние увеличава работния ден с близо 49 минути