Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

За първи път: Нетното усвояване на офис площи в София е отрицателно

Свободните площи са все повече, а делът им през третото тримесечие вече е двуцифрен

За първи път: Нетното усвояване на офис площи в София е отрицателно

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Нова проява на причинената от коронавируса криза и в сектора на недвижимите имоти - спадът в търсенето е довел до отрицателно нетно усвояване на офис площи в София през третото тримесечие, което се случва за първи път в модерната история на офис пазара в града, става ясно от данни на консултантската компания MBL.

През третото тримесечие в експлоатация са въведени 8 хил. км. м, а нетното усвояване е възлязло на -15 хил. кв. м, отбелязвайки спад от 45 хил. кв. м спрямо същия период на миналата година. В резултат на това делът на свободните площи вече е двуцифрен – 10,8%, като се очаква да продължи да нараства.

Още по темата
Засилва се тенденцията наемателите да опитват да преотдават вече наети площи, за да оптимизират разходите си в резултат на въведени политики за работа от вкъщи и спад в бизнеса. Затова на този етап не се очаква да стартира строителство на нови офис проекти преди ситуацията с COVID-19 да се подобри.

Значителна част от наемателите желаят да получат отстъпки от наемодателите или да намалят площите, които заемат.
През третото тримесечие са били сключени сделки за наем на 14 500 кв. м офис площи. MBL прогнозира, че до края на годината новонаетите площи за 2020 г. да бъдат под 60% от обема през 2019 г., с което търсенето ще отбележи най-слабия си резултат от финансовата криза насам.

Намалялото търсене обаче засега не се отразява съществено на средните наеми – при офисите клас А офертните нива варират между 12 и 14 евро на кв. м, а при офисите клас Б – между 8 и 11 евро на кв. м. Към края на третото тримесечие средно претеглените наеми за клас А са 12,60 евро на кв. м, а за клас Б те са 8,80 евро на кв. м.

Обемът на съществуващите модерни офис сгради в София към края на третото тримесечие възлиза на 2,184 млн. кв. м, а площите в строеж са 376 хил. кв. м, като само за 16% от тях има предварителни договори с наематели.

MBL прогнозира силен натиск върху наемните нива през 2021 г. и увеличаване на свободните площи. Към момента предлагането на офис площи в съществуващи сгради и в сгради в строеж надхвърля 560 хил. кв. м.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 1 месец
За първи път: Нетното усвояване на офис площи в София е отрицателно

Ура другаре!
Напред към все по-светлият виртуален капитализъм!
Да го построим 2 петилетки предсрочно!!

Още от България
Страничният ефект на коронавируса: Все повече българи търсят къщи на село