Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Домакинствата в България са с най-голям дял от доходите си за ток в ЕС

Регулации и субсидии правят цената на енергията в ЕС по-висока спрямо останалите държави от развития свят

Домакинствата в България са с най-голям дял от доходите си за ток в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на електроенергията за бита в ЕС поскъпва за първи път от години и е относително по-висока спрямо повечето държави в Г-20, показва доклад на Европейския съюз за цената на тока и разходите за енергия през 2019 година. Причината за това са високите допълнителни такси, субсидии и регулации, обяснява документът.

Данните показват, че средно 3,3% от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на сметките за електроенергия. В същото време домакинствата в България, Румъния и Португалия плащат над 6% от доходите си за тези разходи - съответно 6,8%, 6,7% и 6,3%.

На този фон по-голямото енергийно потребление в САЩ не се отразява толкова сериозно върху домакинствата, защото и доходите са по-високи.

Още по темата

Относително по-високи са и цените на електроенергията за бизнеса. От 2008 година до 2019 година цената на промишления ток се е повишила с 5% и вече е съпоставима с цената в Китай. Но спрямо нивата в САЩ е двойно по-висока. Като цяло цената на електроенергията за бизнеса в ЕС по-висока спрямо повечето страни от развития свят (Г-20).

По-високи са цените и на природния газ в ЕС спрямо повечето държави от развития свят, особено това важи спрямо САЩ след шистовата революция. И причината отново са допълнителните такси, свързани с различни регулации и субсидии, признават още от ЕС.

Като цяло разходите за енергия на индустрията в ЕС съставляват между 1 и 10% от оперативните производствени разходи. В някои сектори, като производство на цимент и пластмаси и други, тези разходи надхвърлят 10%. Всички сектори в индустрията са чувствителни на флуктуацията на цените на енергията, но най-засегнати, разбира се, са именно енергоемките отрасли - химически предприятия, производители на хартия, леярни и т.н. За тези предприятия варианти за намаляването на разходите е биомасата, допълват още в доклада.

Енергоемките сектори вероятно ще запишат по-висок дял на разходите за енергия през 2020 година спрямо 2019 година, макар че цените намаляват . Причината е свитото производство заради пандемията от COVID, но в същото време мощностите им не са гъвкави и не могат да бъдат спрени напълно.

В своя доклад за разходите за енергия от ЕС посочват още един интересен аспект - разходите за електрически автомобил. В страни като Китай, САЩ и Япония цената е между 150 и 250 евро за мегаватчас. Докато във Великобритания, Австрия и Нидерландия достига между 200 и 350 евро за мегаватчас. Съществено по-високи са разходите в Норвегия, Франция, Германия и Испания - между 250 и 450 евро за мегаватчас.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
1
 
2
zelka007 до: Hahoto2
преди 7 месеца
нема само захар и рецепти да разменяме с комшийките , и да ги зяпаме докато простират ... са и ток ще си даваме ... :))) ... гледай от положителната страна ...
0
 
3
 
1
преди 7 месеца
Тепърва Европа ще сложи в малкия си джоб с евтиния ток от ВЕИ целия свЕт. Вярно само до следобЕд, ама и това е нещо! На всеки покрив - черна плочка, на всеки комин - вятърна централа. Всеки български дом ще е ВЕИ централа. Като е облачно над нашата тераса, ще молим комшийката да ни пусне малко... Като свети при нас ще и го подадем по кабели и на нея! Ах как мечтая да видя, като един дедо Йоцо - цяла България облицована в стиропор! Тухла не трябва да се вижда, камо ли да се подава - да се радва Кристо от небето и да знае, от къде е тръгнал!

Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи