IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays обяви тройно по-висока печалба за тримесечието

Най-голяма подкрепа е оказало подразделението за инвестиционно банкиране на банката

12:33 | 02.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка Barclays отвърна на удара от активиста инвеститор Едуард Брамсън със силно тримесечно представяне на инвестиционното си банкиране, което е помогнало на групата да отчете почти тройно по-висока печалба преди данъците за периода, коментира Financial Times.

Подкрепено от силната търговска активност с акции през трите месеца до края на юни, международното подразделение на Barclays обяви ръст на годишна база на печалбата преди данъците и на приходите. Това засилва мотивите на банката да вложи средства в инвестиционното си банкиране, а не да се откаже от него.

Стабилното представяне на инвестиционното банкиране, което наподобява силните резултати от търговия на американските конкуренти, е допринесло до ръст от над 10% на приходите на Barclays. Приходите са се вдигнали леко и в британското подразделение и всичко това е довело до здравословна печалба преди данъците след загуба през миналата година. 

Оперативните разходи на групата са се свили с 2,6%, а по-ниските съдебни разноски са помогнали на банката да постигне нетна печалба от 1,2 млрд. паунда – с повече от една трета над консенсусните очаквания на анализаторите и спрямо загуба от 1,4 млрд. паунда за същия период на миналата година.

Печалбата преди данъците пък възлиза на 1,9 млрд. паунда спрямо 659 млн. паунда за второто тримесечие на миналата година.

Банката предложи междинен дивидент от 2,5 пенса и заяви, че е напът да увеличи над два пъти годишния дивидент – до 6,5 пенса за тази година. Банката има възвръщаемост върху капитала от 11,8% и каза, че ще удари целта си от малко над 9% следващата година.

Главният изпълнителен директор Джес Стейли заяви: „Второто тримесечие подчертава ускоряващия се темп на изпълнение в Barclays. Това е бизнес, който се представя добре, след като решихме предизвикателствата от последното десетилетие“.

По-добрите от очакванията резултати може да отнемат част от натиска върху Barclays от страна на инвестиционния фонд на Брамсън Sherborne, който наскоро стана един от най-големите акционери с дял от 5,4% в банката.

Засега Брамсън не е правил публични изявления, но според близък до него източник той вероятно иска от Barclays да върне на акционерите 23 млрд. паунда от капитала от подразделението за корпоративно и инвестиционно банкиране, свивайки отдела.

Barclays обаче заяви, че приходите на подразделението за търговия с фиксирана доходност са намалели с 2%, докато тези от търговията с акции са скочили с 32%.

Откакто пое поста през декември 2015 г., Стейли разчита неключови активи, които тежаха върху баланса, както и съдебни рискове, които представляваха пречка за възстановяване на дивидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още