IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавната игра на ЕС с ваксините срещу коронавируса

Още сме в началото на кампанията по ваксиниране, коментират от Брюксел критиките за мудното реализиране на плановете

18:41 | 05.01.21 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Когато става въпрос за ваксинация срещу коронавируса ЕС изостава сериозно спрямо Великобритания, САЩ и Израел, пише европейското издание Politico. Появиха се критики, че ЕК не е закупила достатъчно ваксини от Pfizer/BioNTech, която първа получи одобрение от властите в общността.

От Брюксел отговориха, че са осигурили общо над 2 млрд. дози ваксини от седем компании. "Не е въпросът в броя на ваксините. Истината е, че сме в началото на процедурата. Ще можем да отсъдим как е минало, когато кампанията приключи. Всъщност тя току-що започна", коментира в обедния брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Но дори и да сме едва в началото, всичко върви доста бавно, посочват от Politico. Като цяло страните в ЕС са ваксинирали няколко стотици хиляди души. Поотделно обаче има драстични разлики.

Например до понеделник (4 януари) в Германия са ваксинирани 265 хил. души. Това е много повече спрямо други европейски държави. Но в същото време страната разполага с 1,3 млн. дози от ваксината.

Във Великобритания вече са ваксинирани над 1 млн. души, а в САЩ - повече от 4 млн. И в двете държави кампанията по ваксиниране срещу коронавируса започна с около седмица преди европейската. Но и в САЩ осигурените дози са повече от ваксинираните - 13,2 млн.

В ЕС ваксинирането се забави и заради повече бюрокрация и слабо планиране в доста от държавите, твърди още Politico. Според изданието Европейската агенция по лекарствата (EMA) е поискала допълнителни пазарни одобрения от производителите, което е забавило одобрението.

Проблем се оказва и логистиката - Pfizer/BioNTech не успяха да доставят до края на 2020 година обещаните 12,5 млн. дози в Европа заради проблеми с транспорта.

Така в повечето държави, с изключение на Германия, Словакия и Унгария, ваксинирането започна чак на 27 декември. Трите стартираха кампанията си с ден по-рано, рискувайки да нарушат единството на ЕС. В същото време в други членове подготовката даже не е започнала. Нидерландия например чака одобрението на ваксината на AstraZeneca, за да започне да ваксинира своето население.

Заради слабо планиране във Франция до 4 януари бяха ваксинирани едва към 500 души.

Защо ЕС преговаряше като блок с производителите на ваксини?

Европейската комисия проведе множество преговори и осигури 2 млрд. дози от няколко различни компании. Това беше добро решение, защото през лятото, когато се водеха разговорите, все още не се знаеше коя компания ще извади първа готовата разработка.

Общият фронт на преговорите пък е урок от кризата с т.нар. "свински" грип през 2009 година, когато отделните държави преговаряха с производителите. В резултат много от членовете на ЕС се оказаха с прекалено много дози, които продадоха на съседни държави. И похарчиха повече пари.

Този път в ЕС се разбраха да преговарят заедно, макар че не е ясно дали са постигнати отстъпки в цените. Ясно е, че Брюксел е платил 2,1 млрд. евро и е поискал 750 млн. евро от държавите в общността, за да осигури милиардите дози ваксини. Всяка държава плаща една и съща цена при покупката на доза ваксина от заявените общи количества.

Но тази обща позиция взе да се разклаща в последните месеци. Стана ясно например, че Германия е поръчала отделно 30 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Когато тази новина беше съобщена, Дания също заяви, че ще купи отделно 2,6 млн. дози от този продукт.

На 6 януари 2021 година ЕМА ще разгледа ваксината на Moderna и се очаква да даде одобрението си. Компанията вече има разрешение да достави продукта си в САЩ.

Според изпълнителния директор на BioNTech Угур Шахин това може да ускори кампанията по ваксиниране. В момента компанията не може да запълни "дупката" между периодите на доставка и производството на нужните количества. Появата на още един продукт ще облекчи работата, казва Шахин пред Der Spiegel.

А междувременно ЕК преговаря за още 300 млн. дози от Pfizer/BioNTech

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

38
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Твоя воля. Аз не бих рискувал. Потърси инфо ца Робърт Кенеди младши. Той е адвокат, който описва проблемите, с които се сблъскват учените при разработката на корона вирусни ваксини. Подобна е и причината за високата смъртност в Италия миналата година. Тук говорим за факти и научни изследвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Мм не, аз ще си пробвам късмета с пфайзър, просто не си знам възможностите в другия вариант .... ако ме разбираш какво искам да кажа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
...ни всичките са в ютуб, открити само от теб .... че умрем от смех с теб :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Има достатъчно доказателства, че това грипче може да се лекува лесно и че ваксините са експериментални и опасни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
не им се сърди... има научни изследвания които доказват че в конспирации вярват предимно хора с ниско АйКю :):) или по нашенски... селските идииоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Конспиратора го остави да стигне болница и ще разбере .... макар, че е много вероятно пак да измисли нещо ... например , че Сорос или петата колона го искат мъртъв за да не осуети плановете им за господство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
ше утепат хората с тия ваксини ваксерите .... свещи да си купат с тия пари ... Швейцария, Норвегия, Португалия, Сашево, Бразилия на първа линия лекарите първи дадоа фира .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... сaпyн е цензурирано ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
веселя се със свободата , с която хора без абсолютно никакви познания , коментират по теми отстоящи от тях на 20 години и една стая с учебници . ножицата м/у знанието и незнанието е огромна и празното пространство , което поражда атавистичен страх у тях запълват с единственото понятно и разбираемо - конспиративни теории ... :)))убеден съм , че не могат да проектират , произведът , сертифицират , опаковат и реализират успешно тоалетен *** (мда , онзи *** с ароматизатор дето слагаме на тоалетните чинии и не се ползва за лична хигиена) . дори не знаят откъде да започнат , ако приемем , че от лотария ударят няколко стоянки , за да стартират някоя манифактура ... а коментират резултати на върхът на сладоледа във фармацията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Ваксината е личен избор ! Както казах, аз ще дам да ме "чипира" Бил Гейтс и после Мъск да може да ме командва от сателитите (наляво , надясно) и ще си карам живота спокойно. Ти ако искаш не се чипирай , не си длъжен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още