IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Дейвис: ЕС не може да избира тенденциозно елементите от сделката след Brexit

Британският министър за Brexit ясно заявява, че финансовите услуги трябва да останат част от търговските отношения между ЕС и Лондон

13:22 | 02.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз не може да си избира кои части от икономическите си отношения с Великобритания да запази и кои да елиминира от бъдещата търговска сделка. Това заяви британският министър по Brexit Дейвид Дейвис, повтаряйки обратно думите на европейските дипломати, оригинално насочени към Лондон.

Преговорите за търговските отношения след Brexit трябва да започнат през март, което означава година до планираното излизане на Великобритания от ЕС през 2019 г., припомня Ройтерс. В статия за Daily Telegraph от вторник Дейвис описва обсъжданията като „дълбок и открит проучвателен диалог, с който да се открие нова, взаимно приемлива точка на баланс в нашите отношения“.

Финалната сделка трябва, освен всичко друго, да покрива стоки, земеделие и услуги, включително финансови, и да бъде подкрепена от продължаващо разумно сътрудничество в изключително регулирани сфери като транспорт, енергетика и данни“, пише Дейвис. „Сделка, която покрива само някои области на нашите икономически отношения, но не всички, би била, както европейските дипломати обичат да казват, тенденциозно подбиране“.

Коментарите на Дейвис са бърз контраудар срещу европейския му колега Мишел Барние, който заяви пред репортери миналия месец, че финансовите услуги няма да бъдат включени в сделка с Великобритания, тъй като никое друго предишно европейско търговско споразумение с трети страни не обхваща подобни разпоредби. Британските представители са решени да защитават интересите на финансовите и професионалните услуги – индустрия, която по оценки на лобистката ѝ група TheCityUK носи почти 11% от икономическото производство.

Целта ми е услугите да могат да бъдат търгувани през границите – от изключително регулирани сектори, като финансовите услуги, до модерни такива, като изкуствения интелект“, казва Дейвис. „Това ще изисква някои общи принципи: споделено спазване на международни стандарти, сътрудничество между регулаторите ни и ефективен механизъм за разрешаване на споровете с пропорционални средства за защита“.

Дейвис се опитва да успокои и опасенията в някои страни на Стария континент, че след Brexit британските компании ще могат да подкопават европейските си конкуренти с по-слаби стандарти. „Фокусът тук трябва винаги да бъде върху повишаването на стандартите“, пише той. „Няма как да се достигне просперитет, опитвайки да станеш по-евтин от Китай или подкопавайки стандартите за безопасност, които изграждат доверието в британските стоки“.

Дейвис изразява оптимизъм, че в дългосрочен план може да бъде постигнат компромис, от който да спечелят и двете страни.

Може да бъде постигнат успешен резултат, и то без да носим заплаха за най-важния приоритет на нашия партньор: интегритета на единния европейски пазар“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Тоя Дейвис или е с биполярно разстройство или е безкрайно нагъл. Свободни капитали и услуги вървят ръка за ръка със свободно движение на хората. Не искаш едното - секира и по другото. Точка.Отделно - те искали високи стандарти но в същото време реват, че ЕС имало много стандарти и изисквания. Доверието в британските стоки е базирано на това, че са високи ЕС стандартите за качество/безопасност и т.н. Което ви бъркаше в гъ-зот. Понеже явно не минава номера да внасяш л****** от някоя бивша или не бивша колония и после реекспорт към останалите в ЕС. Най-добре ще е да изринат тия г0вняци с възможно най-твърдия Брексит, да ядът к0ра 2-3 години и после да се върнат с подвита опашка. Нагли, арогантни смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Vatman
преди 6 години
Абсолютно е така. Европа реално извади голям късмет с този брекзит... дано не се обърнат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още