IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax се срива с 5,6% в началото на сесията

Германският индекс вече е под границата от 9000 пункта

10:21 | 16.03.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Общоевропейският индекс Stoxx 600 спадна с 4,9% в началото на търговията в понеделник, като книжата на добивните компании се обезцениха със 7%, за да поведат спадовете, докато всички сектори и основните борси се плъзнаха в червената зона.

Пазарите в понеделник реагират на спирането на икономиките в големи части на континента. Испания наложи 15-дневно общодържавно блокиране, като забрани на 46-те милиона граждани да се движат, освен ако няма съществена причина. Страната наложи извънредно положение, тъй като потвърди най-много случаи на COVID-19 в Европа след Италия. Междувременно Франция и Германия затвориха голяма част от икономиките си и укрепиха границите си, като засилят усилията си за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Правителството на САЩ е изправено пред нарастващи призиви за предприемане на по-драстични мерки, след като администрацията на Доналд Тръмп разшири забраната си за пътуване, включвайки Великобритания и Ирландия.

В Германия водещият борсов индекс Dax се срина в началото на търговията в понеделник с 5,6 на сто до 8715 пункта. Същевременно това е най-ниското ниво на бенчмарка от февруари 2016 г. Във Франция CAC 40 се срина с 5,43% до 3909 пункта.

Всички 30 стойности на Dax са със спадове, като с понижение от три процента най-малкият спад е при Bayer. Акцията на Lufthansa се срива с двуцифрени проценти, а TUI губи една трета от стойността си.

Eдва в четвъртък Dax затвори сесията с втората най-висока в процентно отношение дневна загуба в тридесетгодишната си история под границата от 10 000 пункта. От седмична гледна точка бе отчетен спад с около 20 процента.

Курсовете в Азия вече се подхлъзнаха надолу. Японският водещ индекс Nikkei-225 загуби 2,5 процента до 17 002 пункта, в Китай CSI с 300-те най-важни акции на китайските континентални фондови борси се понижи с 4,3% до 3727,84 пункта.

В неделя Федералният резерв на САЩ предприе драстични мерки заради опасенията от рецесия поради вирусната криза. Със спешно решение банката изненадващо понижи основния лихвен процент с 1 процент до почти нула процента и обяви пакет от мерки в координация с други централни банки. Но това не успокои участниците на пазара в понеделник.

Решенията на Фед всъщност бяха планирани за сряда, а анализаторите очакваха понижение на лихвата от 0,50 процентни пункта.

Решенията не касаят само лихвите. Фед иска да подкрепи икономиката с програма за закупуване на облигации за 700 милиарда долара и временно предоставя на банките спешни заеми - както след голямата финансова криза през 2008 г. Предвижда се и споразумение с други централни банки за осигуряване на ликвидност на финансовата система със световната резервна валута щатски долар.

 

"Федералният резерв на САЩ не помогна да се успокоят нещата", коментира пред Handelsblatt главният икономист на VP Bank Томас Гицел след по-нататъшното намаляване на лихвите. Предприемането на толкова ясна стъпка само няколко дни преди редовното решение за лихвения процент предполага стрес, смята той.

В понеделник следобед министрите на финансите на еврогрупата ще проведат видеоконференция, на която да обсъдят всеобхватен кризисен пакет срещу икономическите последици от пандемията, обяви лидерът на еврогрупата Марио Сентено през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Губят краварите тъ пако и тия дето им вярват!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 4 години
спират за по 15 мин при 7%, 13% а при 20% затварят за деня - нагоре или надолу Фючърсите спират при помалка граница -> 5% до започване на търговията с акции, като могат да се търгуват само в обратната посока на лимита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Така де, ако вървят цените експоненциално нагоре - това си е ценова стабилност отвсякъде. Тръгнат ли на дясно - трябва да се мисли за мерки. Надолу - сакън, корона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Те по принцип не ги ли затварят при масов спад и над 10% в рамките на деня? А не мисля, че ще ги затворят окончателно, все има някакво дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
andy
преди 4 години
Ами с тези неочаквани намаления на лихвата ФЕД допълнително всяват паника и демонстрират безсилие и неяснота по проблема. Не се работи за запушването на дупката, а се форсира копресора на макс. Най-много да направят ситуацията още по-тежка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
да, никой не иска йеврейте и безделниците да губят пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ivancholak
преди 4 години
Не съм запознат, ама май като се вдига не затварят, само при срив ли затварят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Любопитно ми е ако това продължи при колко ще затворят борсите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още