IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК удължава облекчения за въздушните превозвачи с още година

Брюксел отказа да удължи възможността страните от ЕС да ограничават въздушния трафик

15:22 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще удължи до края на 2021 година част от облекченията за въздушния сектор, приети във връзка с пандемията от коронавирус, става ясно от съобщение от Брюксел. През май 2020 година европейските институции приеха редица мерки, които да подпомогнат един от най-сериозно засегнатия икономически сектор.

До края на 2021 година ще продължат да действат мерките, отнасящи се до удължаване на срока на лицензите за дейността за авиокомпании във финансови затруднения. Летищата ще могат спешно да променят доставчика на наземни услуги в случай на фалит.

Удължаването на срока на тези мерки се препоръчва в доклад на ЕК за състоянието на въздушния сектор. Причината е продължаващият негативен ефект от пандемията върху сектора и очакването, че той ще се задържи до 2021 година.

През май европейските власти одобриха и удължаване на договорите за наземно обслужване, които изтичат през 2021 година с една година, като по този начин ще бъде облекчен достъпът до кредитиране. На този етап в Брюксел не виждат основание да продължат тази мярка.

С решението на ЕК през май държавите от ЕС можеха да налагат ограничения за въздухоплаването, ако се налага. Тази мярка също няма да бъде удължена, тъй като е "установено, че здравните и санитарните мерки са по-ефективни за спирането на разпространението на заразата", пише в съобщението на ЕК.

От ЕК допълват, че продължават да следят ситуацията в сектора, а докладът, на базата на който са взети последните решения, ще бъде предоставен на Съвета и на Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още