IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurostar си осигури 250 млн. паунда от банки и акционери начело с Франция

Великобритания не се е включила в спасителния пакет

15:33 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Eurostar International Ltd. си осигури пакет от 250 млн. паунда (почти 290 млн. евро) от банки и акционери, водени от правителството на Франция, след като коронавирусната криза притисна железопътния оператор на тунела под Ламанша, предава Bloomberg.

Eurostar, чиито пътнически услуги свързват Лондон с Париж, Брюксел и Амстердам, ще получи 50 млн. паунда акционерно участие, 150 млн. паунда гарантирани от инвеститорите заеми и ще преструктурира 50 млн. паунда съществуващи заеми, посочва се в изявление на компанията.

Операторът постепенно ще увеличи броя на пътуванията до Париж до две на ден, считано от 27 май, тъй като Великобритания и Франция започват да разхлабват граничните ограничения. Честотата ще достигне до три на ден от края на юни, след което постепенно ще се увеличава през останалата част от лятото.

В нормални времена ежедневните влакове ще се движат на всеки половин час във всяка посока.

Великобритания, която продаде 40% от холдинга в базираната в Лондон Eurostar през 2015 г., се противопоставя на всякакво участие в спасителната програма, водена от френската държавна железопътна компания SNCF, която притежава 55% от Eurostar.

Другите собственици са белгийската железопътна линия SNCB и частните инвеститори Caisse de Depot et Placement du Quebec и Hermes Infrastructure.

Главният изпълнителен директор на Eurostar Жак Дамас по-рано апелира за достъп до обезпечените със средства на централната банка на Великобритания заеми, предоставени на някои авиокомпании. Той посочва, че оцеляването на компанията е под въпрос, след като трафикът спадна с 95% по време на пандемията.

Бизнес лобито London First също призовава Министерството на финансите на Великобритания да се намеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още