IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за ваксината на Pfizer

Експертите на ЕМА не се притесняват от новия щам на вируса, който циркулира във Великобритания

16:17 | 21.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде зелена светлина за прилагането на ваксината на Pfizer и BioNTech, съобщиха от структурата на Европейския съюз. Очаква се на 6 януари 2021 година да има яснота и за другата ваксина, която се анализира от агенцията - на компанията Moderna.

Ваксината не е "сребърен куршум", коментираха от изпълнителният директор на Агенцията Имър Кук по време на брифинг, излъчен в Youtube. Тя не отменя носенето на маски, спазването на дистанция и миенето на ръцете, предупреди тя.

Според Кук няма доказателства, че ваксината не работи с новия щам, който се разпространява във Великобритания.  Но пък има доказателства, че разработката кара организма да образува антитела и се очаква и те да обхващат и този нов щам, допълниха експертите.

На този етап в ЕМА не се притесняват от мутациите на вируса - опасения могат да възникнат едва при "множество промени в S-протеина на вируса". 

От ЕМА увериха още, че са разгледали много внимателно представената документация и са се уверили в безопасността и ефикасността на ваксината за хора на възраст над 16 години и това е основанието да дадат препоръката за разпространението на разработката на Pfizer и BioNTech.

Компанията не е тествала продукта си на лица под 16 години и по тази причина от агенцията не препоръчват използването ú за деца, обясниха от комисията, анализирала данните за ваксината. Няма препоръка на този етап и за поставянето ù при бременни жени.

Клиничните данни показват, че ваксината е безопасна, което е основното, обясниха от ЕМА. Страничните ефекти са главоболие, умора, треска и болка в мускулите, които отминават за няколко дни. Данните за алергични реакции са детайлно проучени и препоръката е пациентите да бъдат наблюдавани няколко минути след поставяне на ваксината.

Проучванията показват, че ваксината има 95% ефективност при пациентите, включително и при хора с високо кръвно, заболявания на белите дробове, диабет, високо кръвно и хора с индекс на телесната маса над 30.

ЕМА ще продължи да следи за безопасността и ефективността на ваксината в страните от ЕС, както и от проучвания на компаниите и европейски институции.

Паралелно с проучванията на ЕМА сега са проведени и две независими оценки на ваксината - във Франция и Швеция, които потвърждават заключенията на ЕМА, стана ясно по време на брифинга.

Ваксината се поставя в рамото с две апликации през 21 дни.

Разработката на Pfizer и BioNTech вече получи одобрението в САЩ и Великобритания и масовото ваксиниране вече започна. Очаква се в ЕС това да стане на 27 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
а защо у нас са предвидили и антиалергични екипи ... в случай на нужда ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
"Повече от 3 хиляди души са се сблъскали със странични ефекти на ваксината срещу коронавирус на американската компания Pfizer.Според информация на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ ( CDC), ваксинираните американци не са могли да работят или да извършват ежедневна работа. Някои от тях са се нуждаели от лекарска помощ, след като са почувствали силно неразположение."Цитатче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
"даже помага ...за преместване в по-добрия свят ... "При Винету!Във вечните ловни полета.Даже и млади мед. сестри увличала на лов. Дъртите направо ги зовяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"Проучванията показват, че ваксината има 95% ефективност при пациентите, включително и при хора с високо кръвно, заболявания на белите дробове, диабет, високо кръвно и хора с индекс на телесната маса над 30."даже помага ...за преместване в по-добрия свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още