Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Георги Киряков: „Зелената сделка“ даде основание на Лондон да излезе от ЕС

Британските евродепутати показаха ясно, че не приемат тази форма на демократизъм, която Европа налага, заяви политологът

Георги Киряков: „Зелената сделка“ даде основание на Лондон да излезе от ЕС

 Снимка: Pixabay

„Зелената сделка“ е мащабен проект, но в него има слабости, които дават основание на британците да кажат - ето защо напускаме Европа. В консервативна Британия не се приема Брюксел да им казва какво да правят. Това каза Георги Киряков, политолог, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му основната поука от Brexit е ясна. 

Още по темата

"Британските евродепутати показаха ясно, че не приемат тази форма на демократизъм, която Европа налага", каза той.

Киряков коментира шестте приоритета в програмата на Европейската комисия за 2020 г. Това са Европейски зелен пакт, Европа, подготвена за цифровата ера, Икономика в интерес на хората, По-силна Европа на световната сцена, Утвърждаване на европейския начин на живот, Нов тласък за европейската демокрация, посочи гостът.

Според него зеленият пакт се фокусира върху възможностите и силата на големите икономики и разделя страните.

Киряков подчерта, че трябва да се говори за "Европа в интерес на работниците" и по думите му заложеното гарантиране на минимални заплати за работниците в ЕС не е в интерес на бизнеса.

"Това не би променило с нищо ситуацията в България", добави още той.

Политологът коментира и мястото на блока.

"Европа сама успя да си извоюва недостойно място на световната сцена заради невъзможността да генерира единна външна политика", сподели Киряков. Според него действията на съюза показват, че Турция не е част от приоритетните региони, с които ЕС иска  да реши проблемите си.

Дали ще продължат преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС зависи от отношенията между Франция и Германия, като Меркел пак се опита да призове Макрон да преразгледа позицията си, уточни Киряков.

"Но там големият проблем не е членството в ЕС, а влиянието на Русия и дестабилизирането на Европа", коментира той.

"Тупка се топката с присъединяването на Западните Балкани заради опасенията, че тези две държави, ако бъдат пълноправни членове, могат да налагат вето на всички решения на Европейския съюз. Смята се, че ще се повтори в много по-лош вариант ситуацията след присъединяването на България и Румъния", заяви политологът.

За шестия приоритет той коментира, че тук излиза темата за обща конституция.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
4
 
4
Mavi Goz до: khao
преди 9 месеца
То и София можеше да е по-свестна, ако баба ти беше мъжка, ама на - изфлякали са те да разнасяш см рад и тука...
2
 
2
 
3
khao до: Mavi Goz
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Лондон можеше да е водещия в ЕС... до не много отдавна целия Източен блок беше предимно англоговорящ... но просстите им политици ги провалиха!
Ес от самото начало е било замислен да стане една държава, опорките ви ги знаем
3
 
3
 
2
khao до: Mavi Goz
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Лондон можеше да е водещия в ЕС... до не много отдавна целия Източен блок беше предимно англоговорящ... но просстите им политици ги провалиха!
Ес от самото начало е било замислен да стане една държава, опорките ви ги знаем
5
 
6
 
1
преди 9 месеца
Лондон влезе в дедото на ЕС - Европейската Икономическа Общност, или Общият пазар, когато в него се правеха пари и се говореше само за пари. Политиката си беше нещо, което страните-членки практикуваха на национално ниво. Когато някои решиха, че могат да яхнат този Общ пазар за да налагат глобал-комунистическите си планове за устройството на света, обикновените и прагматични британци се замислиха и когато все пак ги попитаха, решиха да не се вкарват повече в тоя филм, щото е гледан на територията на Източна Европа половин век и резултатът е ясен. Британците са най-последователните антикомунисти на ниво средна и долна класа, което е национален парадокс, но това недооцениха проевропейските тамошни либерали и даже изобилието на пераси не им помогна...А малкият британец безапелативно точно разпозна комунистическите аерозоли, които се разнесоха над континента през последната декада. Това, че Вълкът си е сменил класическата сурова червена вълча кожа със зелена еко-имитация, не променя факта, че една стара философска школа се е отказала да управлява хората с декрети, директиви и решения на един политически комисариат - политбюро.
Те това е! Сичко останало - зелени сделки, червени сделки, въглероди, водороди, кислороди... и разни инфо-полюции на разни извиращи като термити от мравуняк безделници, маскиращи се напоследък като политолози , е бла-бла...

Още от Европа
Кадър на деня за 28 ноември