IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново може да ядоса кредиторите

В последния момент финансовото министерство прие нови мерки в Бюджет 2018, за които не е ясно съгласувани ли са с международните институции

20:00 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След среднощно заседание на 19 декември, белязано от размяна на остри реплики и взаимни обвинения между премиера Алексис Ципрас и лидера на опозицията Кириакос Мицотакис, гръцките депутати приеха Бюджет 2018, съобщава "Катимерини".

В последния момент от Министерството на финансите внесоха поправки, които могат да ядосат кредиторите, пише още изданието. Сред тях е удължаване с още 6 месеца на срока, в който някои острови могат да използват отстъпка в размера на ДДС, сред които са Лесбос, Хиос, Кос и Лерос  - първите приемащи центрове за бежанците.

Като допълнение за "социалните дивиденти" за уязвимите домакинства, правителството ще даде еднократно и по 400 евро на всички младежи без работа на възраст между 18 и 24 години. Средства ще бъдат отпуснати и за хората, пострадали от наводненията през ноември.

Правителството на Алексис Ципрас получи разрешение от кредиторите да разпредели 1,4 млрд. евро от бюджетния излишък в подкрепа на уязвими потребители, за компенсиране на пенсионери, които са плащали здравни осигуровки в нарушение на закона и за държавната енергийна компания PPC.

Не е ясно обаче дали кредиторите са разрешили допълнителните мерки, особено парите за безработните младежи, въпреки че сумата е относително малка - 20 млн. евро. Тази мярка може да ядоса институциите, защото подкрепа ще получат и децата в богати семейства.

Източници на "Катимерини" посочват, че идеята не се харесва на Международния валутен фонд (МВФ).

За подкрепата за уязвимите домакинства вече са похарчени предвидените 730 млн. евро, допълва изданието.

По време на дебатите в парламента късно снощи лидерът на опозицията Кириакос Мицотакис коментира, че бюджетът на страната за 2018 година е "несправедлив". С него се въвеждат допълнителни ограничения на стойност 2 млрд. евро. В своето обръщение към депутатите премиерът Алексис Ципрас пък подчерта, че това ще бъде последният бюджет на страната под натиска на спасителните програми.

"Поехме една страна с празни каси, безработица от 27%, без доверие между партньорите и международните пазари", каза той.

Според Мицотакис обаче правителството вече е договорило четвърта спасителна програма и нарече "голямата лъжа на Ципрас" твърдението, че страната ще излезе от спиралата на програмите през лятото на 2018 година, когато приключва третият план на международните кредитори за спасение на Гърция.

Той критикува и големите излишъци, които планира правителството, както и че управляващите разчитат на приходите от увеличените данъци, а не от ръст на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още