IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е готова Вайдман да застане начело на ЕЦБ

Според финансовият министър Джовани Триа все още не може да се каже, че подкрепя кандидатурата, но е отворен към нея

12:56 | 04.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йенс Вайдман: <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман: Снимка: Ройтерс

Италия е отворена към възможността начело на Европейската централна банка да застане гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Това заяви финансовият министър на страната Джовани Триа в интервю за германския вестник Die Welt.

„Не искам да стигам до там и да казвам, че подкрепям тези амбиции. Но съм отворен към тях“, посочи министърът, който също така допълни, че е „непредубеден“. „Решението не трябва да зависи прекалено от събитията в миналото“, допълни още той пред изданието.

Вайдман доскоро се възприемаше като основен претендент за поста на Марио Драги, чийто мандат изтича през ноември. Неговият избор беше поставен под съмнение, след като германецът Манфред Вебер беше издигнат за водещ кандидат на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. Малко вероятно е останалите държави в Европейския съюз да позволят германци да заемат два толкова ключови поста в блока.

Въпреки това шансовете на Вайдман могат да нараснат, ако кандидатурата на Вебер не пребори конкуренцията на вота през май.

Позицията на италианския финансов министър е изненадваща, тъй като Вайдман е известен със строгата си парична политика и в миналото неведнъж е критикувал Рим. За последно това се случи във връзка с конфликта между италианското правителство и Брюксел във връзка с италианския проектобюджет за 2019 г. Обвиненията срещу Италия бяха свързани основно с това, че прогнозите за дефицит са прекалено високи, а тези за икономически растеж – твърде оптимистични.

По отношение на икономическата ситуация вътре в страната Триа посочи, че намаляването на дълга продължава, като правителството готви увеличаване на инвестициите в отговор на икономическите затруднения, пред които е изправена страната.

Италия е една от най-силно задлъжнелите страни в света, като дълговете ѝ достигат 130% от брутния вътрешен продукт. В рамките на споразумението с Брюксел страната се съгласи да ограничи прогнозите си за дефицит през 2019 г. до малко над 2%, като първия й проектозакон предвиждаше той да е в размер на 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още