IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва посочи грешните стъпки на Европа, които оскъпиха природния газ с 400%

Европа страда заради отказа си за от дългосрочни договори за доставка на газ и забавянето на "Северен поток 2", категорични са в Русия

17:32 | 24.12.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните месеци Европа плаща висока цена за природния газ, заради своя отказ да сключва дългосрочни договори за доставка и забавянето на "Северен поток 2". Тази позиция изказа вицпремиерът на Русия Александър Новак, пише Ройтерс.

Той коментира, че Европа пропуска възможността за допълнителни доставки на руски газ, задържайки "Северен поток 2". Преди ден от "Газпром" коментираха, че едната тръба на проекта е напълно готова за експлоатация. Втората в момента се запълва с газ и се довършват технически дейности по пускането ѝ в експлоатация.

Според него е грешка на европейските лидери да се откажат от дългосрочните договори, защото стават уязвими на пазарната волатилност. Според изчисления на Международната агенция за енергетика (МАЕ) обаче свободният пазар е спестил 70 млрд. евро на европейските страни през последното десетилетие.

В момента обаче цените са толкова високи, че Европа стана атрактивна за доставчиците на втечнен газ. Традиционно повечето доставки са насочени към Азия, където цените са винаги по-високи.

"Европейските потребители са много заинтересовани проектът ("Севере поток 2" - б.р.) са забароти, а компаниите, които участват в него, ще могат да направят допълнителни заявки като част от дългосрочните отношения презтози нов газопровод", коментира Новак в интервю за руския държавен телевизионен канал "Россия 24".

Много европейски лидери обвиниха Москва, че опитва да ускори процедурата по сертифициране на "Северен поток 2", отказвайки да увеличи доставките през съществуващите трасета. Русия обаче е категорична, че основните купувачи на руския природен газ не са давали заявки за допълнителни количества газ. 

Руският президент Владимир Путин също се изказа в подкрепа на "Северен поток 2", увеличавайки натиска към Европа. Пред местни медии днес (24 декември) той беше категоричен, че само пускането на газопровода може да намали цената на газа.

Путин вече обвини Германия индиректно, че не помага за успокояването на европейските газови пазари. Той каза по време на годишната си пресконференция, че Берлин продава излишъка си от газ на Полша и Украйна, а не предлага тези количества на спот пазарите и така да ограничи поскъпването на суровината.

Във вторник (21 декември) природният газ достигна рекордна цена от 2000 долара за 1000 куб. метра, което е ръст от 800% спрямо началото на годината. Търговията вече се поуспокои, но за последните 12 месеца газът е поскъпнал с 400%, посочва Ройтерс.

Напрежение носи и фактът, че доставките по "Ямал", едно от трасетата на руския газ в Европа, в момента са в реверсивен режим - от Германия към Полша. Това положение се запазва в последните четири дни. "Газпром" пък отказва да купува допълнителен капацитет, въпреки че Европа се нуждае от още газ на фона на студената зима и ограничените резерви в газохранилищата.

През Украйна в момента Русия транзитира за Европа 87,7 млн. куб. метра газ на денонощие, а по договор с Киев има право на 109 млн. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...Русия е виновна за избора на европа..." Ами виновна е. Защо допусна анексията на ГДР? Какво спечели? Ако не беше допусната тази груба грешка, сега Германия щеше да е друга и много далече от мераците да разговаря с РФ "от позиция на силата". А Европа щеше да е много по-спокойна без мигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
В Циганистан явно ни се къпете, ни се перете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
george353
преди 2 години
Според енергийният еврокомисар Кадри Симсон, Русия изпълнява дългосрочните си договори за доставка на природен газ. Допълнителни количества в момента не са възможни тъй като такива не са договорени + увеличеното потребление в Русия и изпълнението на договорени количества към Азия. Това не е според Путин и Русия, а според фактите такива каквито са. Коми демагозите в ЕС живеят в някаква паралелна реалност в която отричат дори казаното от собствените им експерти.https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/simson/announcements/opening-and-closing-remarks-commissioner-simson-european-parliament-plenary-session-energy-prices_en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
ъхъ , от както е поел държавата от Елцин , все към пропастта летят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 13
data
преди 2 години
Политиката на Путин е пагубна за руската икономика в дългосрочен план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
rashkovg
преди 2 години
хахахаха, я си пери чаршафите и не се изказва там от хана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
redcretin
преди 2 години
Проблема с опитите на *** да разиграват Европа се решава лесно - с халвинг на руплата ;) Явно са ***, че да не си научат урока от първия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
все забравям , че ти изчезва ерекцията при думата Русия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
bgMan
преди 2 години
Не! Русия е виновна само за собсрвените си мръсни игрички против Европа и всеки, който я погледне накриво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
Русия е виновна за избора на Европа ... : ))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още