IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия брои приятелите си в ЕС със случая "Скрипал"

Няколко държави отказаха да изгонят руски дипломати и причините за това са различни, показва проучване на EU Observer

13:01 | 28.03.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Случаят "Скрипал" показва кои са приятелите на Русия в Европейския съюз. До този момент само няколко страни от общността отказват да експулсират руски дипломати. Това са Австрия, България, Кипър, Гърция, Люксембург, Малта, Словакия, Словения и Португалия.

Всички те изразяват солидарност с Великобритания, но имат и своите причини да не се присъединят към общата вълна. Какви са причините, става ясно от проучване на EU Observer.

Лисабон например иска реакция на ниво ЕС, а не двустранни ходове или мерки, предлагани от някакви фракции от държави в рамките на общността. "Това е ефективният отговор предвид сериозността на сегашната ситуация", казват от външното министерство на страната.

В началото на седмицата говорител на Европейската комисия (ЕК) заяви в брифинга в Брюксел, излъчен във видеосистемата на Комисията, че реакцията на членовете на общността за случая "Скрипал" е координирана по време на заседанието на лидерите. Всяка държава обаче сама решава какви стъпки да предприеме.

Малта и Люксембург пък се притесняват, че имат толкова малки по численост мисии в Москва, че с изгонването на дипломат и ответна реакция на Русия, дипломатическите отношения с Русия на практика ще бъдат прекъснати.

Правителството в Люксембург иска първо да изчака и заключенията от проверката на случая, допълва още говорител на външното министерство пред изданието.

Словакия все още обмисля какви ходове да предприеме в този случай. Словения пък е на мнение, че е твърде рано за реакция, защото първо трябва да бъдат изяснени подробностите около отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

При други държави пък има дългогодишни връзки с Русия. Една от тях е Австрия и по-точно коалиционният партньор на управляващите - крайнодясната Партия на свободата. Тя има подписано споразумение за сътрудничество с управляващата "Единна Русия".

В официално изявление на правителството се казва още, че Виена иска да запази неутралитет в тази ситуация и да гради мостове между Изтока и Запада. "Искаме да оставим отворени каналите за комуникация с Русия", пише още в съобщението.

България също е посочена от EU Observer като близка на Русия страна, цитирайки бизнес отношенията ни с руски фирми. Официално София посочва, че иска да запази неутралитет като страна ротационен председател на ЕС.

Гръцкото Министерство на външните работи не е отговорило на запитването на изданието. В управлението обаче също присъства крайнодясна, свързана с Русия партия - "Свободните гърци". В предишни изявления от партията са казвали, че никога няма да наложат санкции срещу постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Атина иска и повече доказателства за случая в британския град Солсбъри.

Близките връзки често са свързани и с икономически интереси. Не е странна реакцията на Кипър, в чиито банки стоят милиарди евро руски капитали. Страната, както и Малта, продаде и хиляди паспорти на руски граждани, посочват от EU Observer.

Обикновено в списъците с близките приятели на Русия е и Унгария. Страната е и икономически обвързана с Москва - планира да изгради два ядрени реактора с помощта на руската страна. Будапеща обаче изненадващо се присъедини към страните от ЕС, които изгониха руски дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
ае да почнеш да мислиш малко ? да го бяха застреляли или бутнали от някой блок, а не с БОВ в мола .... виждаш ли голямата разлика, или пак ще си тролиш зада не заспиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
pinoccio
преди 6 години
Американците да кажат защо утрепаха Розенберг. И още колко има. В крайна сметка Скрипал не е бил стругар. Тогава биха били разбираеми притесненията на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 4
крас
преди 6 години
Със СЕВЕРЕН ПОТОК 2 нещата са ясни - ще го има.Как стоят нещата с ТУРСКИ ПОТОК и тръбата която ще снабдява с газ жабарника от евроориентирани БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ. Оказва се, че МОСКВА я ДЕМОНТИРА!УКРАЙНА също изяде дръвцето.Газпром прекрати договора за ТРАНЗИТ с Украйна и обрече на СТУД и ИКОНОМИЧЕСКИ КОЛАПС държавици като балтийските , Полша , България и балканите. На кой в ЕС му пука за това дали България през 2019 година ЩЕ ИМА ГАЗ ИЛИ НЕ?! На народа също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 10
крас
преди 6 години
Браво на ТЕРЕЗА МЕЙ. УСПЯ да разбие ЕС по един незначителен пробллем, който създаде умишлено за да покаже, че ВСЯКА ЕДНА ОТ ДЪРЖАВИТЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМА САМОСТОЯТЕЛНО РЕШЕНИЕ извън ръководството на ЕС.С избирателните доставки на ГАЗ за отделните европейски държави Путин ще довърши онова което е останало от този жабарник наречен ЕС.,България е на път да отреже клона на който стои. Дерзайте господа политици. НЯМА РУСКА ГАЗ - няма ви и вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Абе препирни, спорове, караници, отзоваване на дипломати ама нищо не може да попречи на Северен Поток 2. Имам чувството че и 3-та световна война да избухне пак няма да спре реализацията му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Пилците се броят наесен. А приятелите - след кютека, според кой кого е надвил... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 6 години
това като оня еврейския виц ... брои, брои и все не стигат !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 12
ABBA
преди 6 години
Не търси логика, сега е преброяване на дивите зайци :)ЕС е лъскавата витрина на НАТО.Сега стягат редиците, че на 1 март дядя Вова им показа голямата гьостерица и им каза, че няма да стане на тяхната..Ама англосаксонците са хора, на кои им требат слуги. Сега ги преброяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 7
vzhekoff
преди 6 години
Що, това малък довод ли е ? Тогава се тръбеше, че Садам имал хим. оръжия. Нямаше ги ? А сега защо да вярвам на британците ? Пак няма доказателства ...Едно време така набедиха Сергей Антонов, че стрелял срещу папата, след 20г. чак дочакахме да дойде самият папа и да каже, че не сме ние. Компенсации някакви за клеветите имаше ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Победителите никой не ги съди. Така, че следващата Световна ще е пукотевица безкрай, защото всички ще държат да са победители. Никой не обича да го съдят. Тръмп увеличи с близо 10% военния бюджет, а неофициално анализатори твърдят, че вече надхвърля 1 трилион, ако вземем всички плащания свързани с военните по някакъв начин. Путин и той уж го намалява, ама го минава през други направления. Както гласи поговорката, ако в началото на филма покажат пушка, то тя до края със сигурност ще гръмне. Всяка година военните по цял свят съвкупно харчат поне 1 трилион до 1,5 трилиона долара. Тея пари трябва да дадат някакъв резултат в края на краищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още