IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: Ситуацията около "Северен поток 2" показа зависимостта на Европа

Цената на природния газ в Европа отново достигна рекордни нива заради опасенията за прекъсване на доставките от Русия

19:50 | 02.03.22 г. 17
<p>
	<em>Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Случилото се със "Северен поток 2" показа мястото на Европа на световната карта - абсолютно подчинено и несамостоятелно място, коментира външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за телевизия Al Jazeera, цитирано от пресслужбата на Министерството на външните работи на Русия.

"Не се съмнявам, че ЕС и, разбира се, НАТО послушно следват САЩ", коментира той. Според него, каквото и да се случи, "Северен поток 2" е изиграл своята роля в историята, защото е показал мястото на Европа и на Германия на световната сцена.

Руският външен министър коменитра още, че не е очаквал, че санкциите, "породени от безсилен гняв", ще засегнат спорта, културата и отношенията между хората. 

Междувременно Министерството на вътрешните работи на Русия публикува и позиция, в която определя спирането на процедурата по сертифицирането на газопровода като "неприемлива" и предупреждава, че ще доведе до нарушаване на двустранните отношения с Германия.

Германският регулатор спря процедурата заради руската военна инвазия в Украйна.

Това ще доведе до ръст на цената на газа, посочват в коментар от руското външно министерство.

Цената на газа действително тръгна нагоре на европейските пазари под натиска на опасенията за ограничаване на доставките, пише Ройтерс. Великобритания забрани на руски кораби да акустират на британските пристанища, а има информация, че подобна мярка се дискутира и в ЕС. Европейските депутати призоваха Брюксел да затвори пристанищата си за руски кораби, както и за кораби идващи от и пътуващи за Русия.

Спирането на доставките за някои големи потребители - например Германия, ще изтегли всички алтернативи от пазара.

газ газ

Източник: Bloomberg

Цената на природния газ достигна рекордни нива от 194 евро за мегаватчас, но това изразява единствено опасенията за нарушения на доставките заради санкции, а не реалното състояние на пазарите, коментират трейдъри пред Ройтерс. Малко по-късно търговията се успокои до 164 евро за мегаватчас, допълва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Вие и да му обяснявате, колкото един пън ще Ви разбере, толкова и този руснак, изповядващ неоимперската руска идеология ще Ви разбере...Просто не иска да възприема и едно си знае, едно си бае- вторачил се е в 60тте години на 20 век, заседнал е ментално там и не иска да се махне от онова време. Обяснява се на човек, който действително някъде нещо се е заблудил или е повярвал на някоя от опорните точки на руската информационна война...Случаят не е такъв. За този тип хора, всеки, който има нещо повече от русия, без значение- ракети, територия, човешки ресурс, технологии, е заплаха за русия, русия трябва да му смачка врата, след това главата и чак тогава ще се кротне- няма никакво значение, че другата държава с нищо не заплашва русия...Руски крепостни, какво да се прави- не могат да надскочат нивото си и да започнат да мислят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
А аз от кога ти разправям, че никой никога не е заплашвал Русия! Путин сам си измия заплахи и сам се натика в ъгъла! Сам повярва в собствената си *** пропаганда, и сега докара света до ръба на тотална война! ТОЙ Я ЗАПОЧНА! Той и само той!И защо?? Заради едната мега амбиция да възстанови билото то Империята било то СССР? Не разбрахте ли, че на сила хубост не става! Че огромната част от европейските народи, били навремето част от СССр, не искат да живеят с тях или като тях. Не искат и да воюват, не ги и мразят! Но искат сами да решават как да живеят! А не едно полудяло крадливо джудже да се разпорежда със съдбите на народите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Айде сега събирайте гилзите и пишете некролога на Путин, докато не почнете да мислите за кинти и за собствения си интерес, а не да се занимавате тука с литература...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
От кво да ме е срам? От това, че от години пиша, че с много зор ще докарате Русия до война? Колко пъти ти обяснявах, че Русия ще отстъпва докато я набутате до стената и после ще тръгне напред да мачка? Нали писахте, че ще накарате руснаците да си ядат калашниците, а аз отговарях, че ще им е по-лесно с тях да ви вземат на вас храната? От какво да ме е срам? Че съм достатъчно стар и умен и да знам какво ще стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Купувай един и с него бегай да се пребориш за бензин по опашките у София... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Вярно е, пиянската армия не разбра какво и се случва. Цели колони изпепелени. Онова жуже с подутото лице само шмига с малките очички. Станаха за смях. И това само с преносими на гръб пушкала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Не те ли е срам? Поне малко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Не знам дали руснаците ще се сдобият с газопреносна система за 175 млрд. куб метра, но е сигурно, че в момента взимат дейно участие в рекламата на FGM - 148 Javelin, NLAW и FIM-92 Stinger.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, реви лаврьо, реви и скимти, точно така! Музика за душата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
"Германският регулатор спря процедурата заради руската военна инвазия в Украйна." Мда... Кралят умря! Да живее краля! :lol: Или както казват старите хора - когато губиш нещо, не знаеш какво печелиш... ;) Рашките губят (за сега) тръба за 55 млрд. м3, но май скоро ще се сдобият с тръби за 175 млрд. м3... ;) :lol: Требва само да изчакат мющерия... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още