IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на европейските борси продължава заради задълбочаващата се здравна криза

Акциите на Tui поевтиняха с 13 на сто, докато тези на IAG изтриха 27% от стойността си

19:45 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната търговия с нова порция големи понижения, докато коронавирусът продължава да завладява територии в Европа, причинявайки сериозни щети на цялата икономика в региона, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 изтри 5,1% от стойността си, като акциите на туристическите компании се сринаха с около 10 на сто, последвани и от представителите на редица други сектори. 

Германският показател DAX записа спад от 489,83 пункта, или 5,31%, до ниво от 8742,25 пункта.

Френският индекс CAC се понижи с 5,57 на сто до 3881,46 пункта.

Британският измерител FTSE регистрира спад от 215,03 пункта, или 4,01%, до 5151,08 пункта.

По-рано днес стана ясно, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е освободила около 100 милиарда евро (112 милиарда долара) ликвидност в банковата система с цел поддържане потока на кредитирането на фона на пандемията от коронавируса. Парите ще бъдат налични, след като ЕЦБ разреши на банките да оперират с по-нисък капиталов буфер и да използват подчинен дълг за удовлетворяване на индивидуалните си нужди, заяви председателят на Европейския банков орган Жозе Мануел Кампа.

В същото време Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че икономиката на Европейския съюз (ЕС) може да се свие с поне 1% заради разпространението на коронавируса.

европейски европейски

Испания наложи 15-дневна карантина на икономиката си, забранявайки свободното движение на гражданите. В Мадрид бяха пуснати дронове, които предупреждават хората да не излизат от домовете си. Налагат се и глоби от по 500 евро нарушителите.

От Брюксел предложиха въвеждане на ограничение в рамките на 30 дни за „несъществените“ пътувания до ЕС то други части на света като начин за понижаване на броя на новозаразените в блока.

Късно снощи Федералният резерв на САЩ предприе поредни извънредни и значителни действия за стабилизиране на финансовата система. Централната банка понижи основния лихвен процент с цял процентен пункт до диапазона от нула до 0,25 %. Фед също така обяви нова програма за закупуване на облигации, която се очаква да струва поне 700 млрд. долара

Новата програма за изкупуване на облигации се очаква да се фокусира върху държавни облигации и ипотечни облигации, известни като Mortgage Backed Securities (MBS). Наскоро имаше и усложнения на пазара на MBS. Покупките ще включват държавни ценни книжа за 500 млрд. долара и ипотечни облигации на квазидържавни институции като Fannie Mae и Freddie Mac за 200 млрд. долара. Тази операция ще започне още от понеделник с 40 млрд. долара.

При индивидуалните акции книжата на авиокомпаниите и туристическите дружества се сринаха. Акциите на Tui поевтиняха с 13 на сто, след като стана ясно, че компанията е прекратила по-голямата част от оперативната си дейност поради коронавируса до по-нататъшно уведомление. Ваканционни пакети, круизи и хотелски операции също са засегнати. Tui възнамерява да „допринесе за глобалните усилия на правителствата“ за смекчаване на последствията от разпространението на патогена COVID-19.

Tui също така оттегли прогнозата си за текущата финансова година. Управителният съвет се въздържа да направи нова прогноза, заяви групата в неделя вечер.

В същото време акциите на EasyJet, Air France KLM и IAG отчетоха спад в стойността си съответно с 19 на сто, 10% и 27 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още