IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарски учени се опасяват за академичната свобода

Реформата на Унгарската академия на науките поражда серия от въпроси

08:20 | 10.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сътрудници на Унгарската академия на науките (УАН) заявиха, че тяхната академична свобода е застрашена от ново споразумение, което дава възможност на националистическо правителство да влияе върху научноизследователските  институции, предаде Ройтерс.

УАН - най-старата и голяма академична институция в Унгария - се финансира единствено от правителството, но се самоуправлява, като ръководи мрежа от научноизследователски звена, в които работят около 5000 души, припомня БТА. 

Председателят на академията Ласло Ловас и министърът на иновациите и технологиите Ласло Палкович обявиха, че са се споразумели за разделяне на научноизследователската мрежа от образователните институции на академията.

Сделката слага край на продължилата няколко месеца несигурност как ще бъде реорганизирана УАН.

Научноизследователското подразделение ще се ръководи от ново управленско тяло, членовете на което ще се избират от правителството и УАН, се казва в подписано от Ловас и министър Палкович писмо за намерение.

Споразумението не гарантира независимостта на научноизследователската работа, отбелязва в страницата си във Facebook движението Форум на работещите в Академията, създадено през януари от сътрудници в научните институти на УАН.

Писмото за намерение не съдържа никакви сериозни гаранции за запазването на научната и организационната цялост и професионалната независимост на научната мрежа, отбелязва Форумът.

Унгарският премиер консерватор Виктор Орбан, дошъл на власт през 2010 г., затегна контрола над унгарския обществен живот, в това число върху съдилищата, медиите, икономиката и образованието, а сега и върху научноизследователските институции.

Безпокойството от ерозиране на академичната свобода и други демократични права в Унгария бе в основата на множество антиправителствени демонстрации в последните месеци. През декември миналата година Централноевропейският университет, учреден от милиардера Джордж Сорос, заяви че е бил принуден да напусне Унгария по начин, нарушаващ академичната свобода и потвърди плановете си да открие нов кампус в Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още