Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Фермери се опасяват от бъдещо усложняване на Общата селскостопанска политика

Земеделци от Европа се ангажират да намалят вредното въздействие на земеделието върху околната среда

Фермери се опасяват от бъдещо усложняване на Общата селскостопанска политика

Снимка: Pixabay

Има риск европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. да бъде усложнена и национализирана. Тази позиция е представила Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред фермери във Варшава. Там се е провела среща на тема "Устойчиво бъдеще на земеделието в ЕС" на земеделските камари от региона "Три морета" (страните членки в ЕС от Централна и Източна Европа), съобщава Асоциацията.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) предлага три основни промени в ОСП: повече свобода за държавите членки (повече субсидиарност), по-опростено приложение и ориентиране на бюджета към резултати.

НАЗ смята, че създаването на 28 различни национални плана за ОСП, както предлага Брюксел, може да доведе до ренационализация на тази политика. Според зърнопроизводителите от България съобщението на ЕК съдържа много неясноти около новия модел на подпомагането и около принципа на субсидиарност. 

Зърнопроизводителите настояват за намаляване на разликите в подпомагането между държавите членки. Според тях евентуалното въвеждане на национално съфинансиране на директните плащания може да изкриви конкурентоспособността на сектора.

Още по темата

Предлаганата нова зелена архитектура, според която ще е възможно миксиране на мерките от първи и втори стълб на ОСП (директни плащания и Програми за развитие на селските райони – бел. ред.), като същевременно се спазват базовите изисквания за околната среда и климата, може да задълбочи административната тежест за стопаните.

В края на срещата фермерските организации са подписали обща декларация, с която се ангажират да промотират устойчиви земеделски практики, за да намалят вредното въздействие на земеделието върху околната среда.

***
Инициативата „Три морета”, също позната като инициативата BABS (от английски: Балтийско, Адриатическо и Черно море), е форум на държавите членки на ЕС от Централна и Източна Европа, която цели да създаде диалог между север и юг по редица въпроси, касаещи държавите членки.

Дванайсетте държави, повечето от които от бившия Източен блок, се срещат на високо ниво за първи път в Дубровник през 2016 г.

Инициативата включва 12 държави по оста между Балтийско море на север до Адриатическо и Черно море на юг: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 10 месеца
А нещо за глифосата не стана ли дума ... по вредно въздействие върху околната среда има ли ?! Пишете бе , "журналисти" на Инвестор , и вие и децата ви ядете тази гадост !

Още от Европроекти
В 20 населени места започва наблюдение на рискови свлачища