IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери се опасяват от бъдещо усложняване на Общата селскостопанска политика

Земеделци от Европа се ангажират да намалят вредното въздействие на земеделието върху околната среда

16:14 | 07.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има риск европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. да бъде усложнена и национализирана. Тази позиция е представила Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред фермери във Варшава. Там се е провела среща на тема "Устойчиво бъдеще на земеделието в ЕС" на земеделските камари от региона "Три морета" (страните членки в ЕС от Централна и Източна Европа), съобщава Асоциацията.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) предлага три основни промени в ОСП: повече свобода за държавите членки (повече субсидиарност), по-опростено приложение и ориентиране на бюджета към резултати.

НАЗ смята, че създаването на 28 различни национални плана за ОСП, както предлага Брюксел, може да доведе до ренационализация на тази политика. Според зърнопроизводителите от България съобщението на ЕК съдържа много неясноти около новия модел на подпомагането и около принципа на субсидиарност. 

Зърнопроизводителите настояват за намаляване на разликите в подпомагането между държавите членки. Според тях евентуалното въвеждане на национално съфинансиране на директните плащания може да изкриви конкурентоспособността на сектора.

Предлаганата нова зелена архитектура, според която ще е възможно миксиране на мерките от първи и втори стълб на ОСП (директни плащания и Програми за развитие на селските райони – бел. ред.), като същевременно се спазват базовите изисквания за околната среда и климата, може да задълбочи административната тежест за стопаните.

В края на срещата фермерските организации са подписали обща декларация, с която се ангажират да промотират устойчиви земеделски практики, за да намалят вредното въздействие на земеделието върху околната среда.

***
Инициативата „Три морета”, също позната като инициативата BABS (от английски: Балтийско, Адриатическо и Черно море), е форум на държавите членки на ЕС от Централна и Източна Европа, която цели да създаде диалог между север и юг по редица въпроси, касаещи държавите членки.

Дванайсетте държави, повечето от които от бившия Източен блок, се срещат на високо ниво за първи път в Дубровник през 2016 г.

Инициативата включва 12 държави по оста между Балтийско море на север до Адриатическо и Черно море на юг: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
А нещо за глифосата не стана ли дума ... по вредно въздействие върху околната среда има ли ?! Пишете бе , "журналисти" на Инвестор , и вие и децата ви ядете тази гадост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още