IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn повиши годишната си прогноза заради силното търсене

Силното търсене на сървъри за облачни услуги и iPhone ще продължи, твърдят анализаторите на Morgan Stanley

08:57 | 05.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Тайванската компания Foxconn, най-големият производител на електроника в света, повиши годишната си бизнес прогноза благодарение на високите продажби на смартфони и сървъри и въпреки опасенията за забавяне на търсенето поради ускоряващата се инфлация, предава Ройтерс.

Подобно на други световни производители тайванската компания се бори с остър дефицит на чипове, който засегна производството на смартфони, включително за нейния основен клиент Apple  - отчасти поради блокадите заради COVID-19 в Китай.

Но късно в понеделник компанията каза в изявление, че продажбите през юни са се увеличили с 31% спрямо предходната година и са достигнали рекордно високи стойности за месеца благодарение на подходящото управление на веригата за доставки и нарастващите продажби на потребителска електроника. Смартфоните съставляват по-голямата част от приходите на компанията.

По-добрите от очакваното приходи на Foxconn през юни са генерирани в момент, в който инвеститорите се тревожат за забавянето на търсенето на технологични продукти по време на спада на основните пазари, дължащ се на високата инфлация и войната в Украйна.



Акциите на производителите на чипове по света се сринаха в петък, след като в четвъртък производителят на чипове за памет Micron Technology Inc прогнозира значително по-слаби от очакваните приходи за текущото тримесечие и заяви, че пазарът е „отслабнал значително за много кратък период от време".

Foxconn заяви, че е оптимистично настроена за бизнеса си през третото тримесечие, като добави, че може да отбележи „значителен ръст" в сравнение с предходната година.

За 2022 г. перспективите са се подобрили в сравнение с по-ранните очаквания за липса на растеж, добави Foxconn, без да предоставя подробности.

Компанията, която официално се нарича Hon Hai Precision Industry Co Ltd, заяви, че досега през тази година е отбелязала двуцифрен годишен ръст на приходите от сървъри и телекомуникационни продукти.

Дружеството заяви, че контролът на COVID-19 в Китай е имал само ограничено въздействие върху производството му, тъй като е запазило работниците на място в система със „затворен цикъл".

Анализатори от Daiwa Capital Markets в Тайпе заявиха в доклад, че търсенето на сървъри от базирани в САЩ доставчици на облачни услуги е спомогнало за двуцифрен ръст в сектора. Те очакват оперативната печалба на Foxconn да нарасне с 12-19% през тази година.

Анализаторите на Morgan Stanley твърдят, че оптимистичната прогноза на Foxconn за третото тримесечие показва, че силното търсене на сървъри за облачни услуги и iPhone ще продължи.

Акциите на компанията поскъпнаха с около 3% в сутрешната търговия във вторник, изпреварвайки по-широкия пазар, който се повиши с около 1%. Досега през тази година книжата са поевтинели с 1%, което дава на фирмата пазарна стойност от 46,52 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още