Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Графика на деня: Смартфонът придружава две трети от българите над 13 часа на ден

Почти половината българи, които имат смартфони, ги проверяват поне няколко пъти в рамките на 1 час

Графика на деня: Смартфонът придружава две трети от българите над 13 часа на ден

Снимка: архив Ройтерс

Ако сте от онези хора, които пишат съобщения до късно през нощта и се протягат към смартфона в момента, в който се събудят – не сте сами.

В днешно време повечето от българите биха се чувствали изгубени без телефоните си. Те са толкова зависими от смарт устройствата, че ги проверяват по няколко пъти на час. Без съмнение телефонът е първото нещо, което много хора проверяват всеки ден, също така за много е и последното нещо преди сън.Това са някои от основните изводи от проучването “Smart(phone) relationships” на технологичния концерн Huawei и изследователската компания IPSOS.

Още по темата

Не е изненадващо, че 98% от българите винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си. Неочаквано (или не) 48% от отговорилите сънародници признават, че се връщат обратно, ако са забравили телефона вкъщи въпреки риска да закъснеят за работа.

Проучването разкрива също, че 73% от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден.

Проучването търси отговор не само на въпросите какво правим с телефона си, а и как го правим. Един от резултатите му е например, че 43% от българите проверяват смартфоните си поне няколко пъти в рамките на 1 час. Извършваните действия са най-вече търсене на нужната ни информация, забавление, сърфиране в социалните мрежи, проверка на новините, използване на навигацията, както и осъществяване на връзка с банкови институции. Резултатите показват точно колко сме пристрастени към устройствата си.

Типичният български потребител се нуждае от смартфон, за да изпраща съобщения (72%), да прави снимки (89%) и разбира се, за социални мрежи (85%). Тъй като не е учудващо, че телефоните са с нас, докато работим или докато сме вкъщи, проучването показва, че 35% от българите използват своите телефони в тоалетната, 18% - в банята, 67% в кухнята и 51% в детската стая (България е на 1-во място по този показател сред всички 12 страни, в които е проведено проучването).

Също така се оказва, че 60% от българите използват смартфоните си за имейл кореспонденция, проверяват социалните мрежи и пращат съобщения, преди да си легнат. 55% от участвалите в проучването българи правят всичко това веднага след като се събудят. Това е и една от причините 63% от сънародниците ни да държат телефоните до себе си в спалнята, а 7% от тях признават, че дори заспиват с тях в леглото (под възглавницата например).

Проучването е извършено през януари тази година в Австрия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция от IPSOS по поръчка на Huawei.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 11 месеца
Аз пък моя останалите 11 часа го връзвам на синжира пред къщи да лае.
2
 
9
 
2
преди 11 месеца
Смартфоните вече им минава модата. Следващия бум най вероятно ще е при леките VR очила.

Но аз лично обаче отдавна загубих интерес към тия технологии и се отказах да ползвам смартфони и таблети. Върнах се на най обкновен телефон със копчета които е само за разговоти и смс. Интернет ползвам само и единствено когато съм на десктопа в къщи/офиса

Например най мразя когато работя или съм на почивка някъде сред природата някой да почне да ми звъни. Направо се вбесявам. Та и затова телефона ми е изключен поне 60% от времето.

Постоянната свързаност и социалните мрежи са вредни за здравето!
Човек трябва редовно да остава сам със мислите си най добре сред природата далеч от града. Това страшно помага за креативната мисъл.

Иначе изглупяваш и ставаш на зомби!
4
 
8
 
1
преди 11 месеца
Ми то затуй е тая масова дебилизация на народа ... прав е Иво !

Още от Хардуер
Cisco: Американските компании ще платят цената за по-високите мита