IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi подготвя 5G инвазия за 2020 г.

Компанията сви пазарния си дял в Китай, но расте бързо в Европа и през следващата година ще пусне над 10 5G смартфона

10:43 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският производител на смартфони Xiaomi ще пусне над 10 5G смартфона през 2020 г., обяви главният изпълнителен директор на компанията Лей Дзюн по време на World Internet Conference, която се проведе в Китай, предава Ройтерс.

Лей коментира въпроса в момент, в който компанията му се сблъска с огромна конкуренция на вътрешния си пазар от страна на играчи като Huawei Technologies. През септември Xiaomi пусна новия Xiaomi Mi 9 Pro, първият 5G телефон за китайския пазар.

Според Лей търсенето на смартфона е надминало очакванията на компанията и е довело до проблеми с веригата на доставките. Добрият прием мотивира Xiaomi да пусне 5G модели от висок, среден и нисък клас през следващата година.

"Хората в индустрията се опасяват, че 4G моделите няма да се продават през следващата година, а това е стъпка, която нямаш избор да не направиш“, коментира Лей. „Така че се надяваме, че операторите могат да ускорят експанзията на своите базови станции за 5G”.

Цената на книжата на Xiaomi се понижи значително през последната година, тъй като китайският пазар на смартфони става все по-конкурентен. През септември компанията обяви, че планира обратно изкупуване на акции за 1,5 млрд. долара.

През второто тримесечие на 2019 г. Xiaomi имаше 11,8% дял от китайския пазар на смартфони. Това е под записаните 13,9% година по-рано, сочат данни на Canalys.

Всички други китайски топ марки се сблъскаха със спад на продадените обеми, тъй като потребителите се насочиха към Huawei по патриотични мотиви. Базираната в Шънджън Huawei се оказа в центъра на спора между САЩ и Китай.

Въпреки тези проблеми, Xiaomi се радва на успех в Европа, където остава сравнително нов играч. Пазарният ѝ дял в региона през второто тримесечие на 2019 г. е достигнал 9,6%, от 6,5% година по-рано, което я прави най-бързо растящата марка смартфони в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още