IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: Повишава се адекватността на социално-осигурителните плащания

Около 20 хил. семейства повече ще получат семейни добавки, каза министърът на труда и социалната политика

10:13 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година успява да постигне баланс между финансово стабилизиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания. Това каза по БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той визира ръста на обезщетението за отглеждане на малко дете през втората година – от 340 лева на 380 лева, ръст на дневния размер на обезщетението за безработица от 7,20 лева на 9 лева, ще има и ръст на пенсиите с 3,8% от 1 юли догодина. Наред с това от 1 януари новоотпуснатите пенсии продължават да увеличават размера си заради увеличената тежест на осигурителния стаж във формулата за изчисляването им.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е и целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. Той оцени положително това, че намалява делът на трансферите от държавния бюджет – докато преди две години този дял беше около 50 на сто, то в бюджета на ДОО за догодина вече е 40 на сто, тоест има намаление с 10 пр. пункта.

Петков отбеляза, че БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на приходите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система, каза той.

От следващата година около 20 хиляди семейства повече ще получат семейни добавки според изчисленията на социалното министерство. Петков допълни, че целта е била да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца - от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена.

Министърът на труда и социална политика добави, че логиката е, че едно четиричленно семейство, в което и двамата родители получават заплата до около средната, ще има право на семейно подпомагане. За целта в бюджета на ДОО беше завишен доходът, върху който се изчислява сумата.

Относно правото на Главната инспекция по труда да обявява в несъстоятелност фирма, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той коментира, че не е сериозно да се смята, че Инспекцията по труда ще може от първия ден след обнародване да предяви иск за производство по несъстоятелност, защото е необходима промяна в устройствения правилник. Петков заяви, че това е един от аргументите да подкрепи отлагането на промяната с шест месеца.

След като бъде приет законът, Главна инспекцията по труда ще направи всичко възможно да защити интересите на работници и служители така, както го прави и сега. Решението дали ще има отлагателен срок, е в ръцете на народните представители, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още