Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСК не подкрепя предложението за неизплащане на първия ден от болничните

Българската стопанска камара е единствената от национално представените работодателски организации, която е против предложението

БСК не подкрепя предложението за неизплащане на първия ден от болничните

Снимка: Pixabay

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението да не се изплаща обезщетение за първия ден от отпуска за временна нетрудоспособност (т.нар. болнични).

Подобно предложение е поредното доказателство, че обществото ни е неспособно да се справи с този феномен, а държавата не е в състояние да приложи фокусиран и адекватен механизъм за контрол на тази практика, посочва се в становище на БСК. 

Още по темата

Българската стопанска камара е единствената от национално представените работодателски организации, която не подкрепя предложението за неизплащане на първия ден от болничните, което направиха управляващите.

В продължение на 10 години работодателите са „санкционирани“ за първите три дни от временната нетрудоспособност на служителите си, а сега се предлага тази отговорност частично да се споделя от осигурените лица. Опитът да излекуваме една обществена несправедливост с въвеждането на друга ще доведе до задълбочаване на дисбалансите в осигурителната система и до повишаване на социалното напрежение, коментират от БСК.

По отношение на решаването на проблема с издаването на фалшиви болнични е необходим пакет от мерки, смятат от Камарата. С едностранчиви решения трудно може да се постигне положителен ефект, посочва се в становището.

Предложението за неизплащане на обезщетение за първия ден от временна неработоспособност на осигурените лица практически санкционира мнозинството коректни лица заради малцинството некоректни. Битката с некоректните е изцяло ангажимент на държавата, която следва да въведе необходимите механизми за недопускане на злоупотреби и ефективно санкциониране на нарушителите, комеентират от БСК.

Посочва се още, че предложението минира доверието към осигурителната система и в този смисъл е вредно от гледна точка на нейната стабилност. Ангажимент на работодателите и работниците е да внасят осигурителните си вноски, а ангажимент на държавата (в лицето на Националния осигурителен институт) е да изплаща необходимите обезщетения за всеки осигурителен случай на база постъпили осигурителни плащания.

 

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Социалните партньори: Запазваме подкрепата за ангажиментите за ERM II