IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отменя пълната забрана за културни и спортни събития

Няма да спират учебните занятия в градовете с положителни проби, грипната ваканция за учениците в София се удължава до 15 март

12:12 | 11.03.20 г. 10
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националният щаб срещу коронавируса обяви нови мерки за безопасност в страната.

Учебните занимания не се отменят по принцип, дори и в области със случаи на коронавирус. Но ако има конкретен случай на болен ученик, съответното учебно заведение ще се поставя под 14-дневна карантина.

Това стана ясно от думите на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб.
Той обяви мерките, които трябва да се прилагат в области, които са засегнати от инфекцията и такива, които не са, предава Dnes.bg.

В детските и учебни заведения да не се допускат деца и персонал с грипоподобни симптоми.

В области, в които има случаи на зараза, се забранява посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца. 

Забранява се и провеждането на масови мероприятия - зелени училища и екскурзии. Същото важи и за спортни мероприятия, а ако не могат да се отменят, да се провеждат без публика.

Да се отменят конференции, конгреси и други научни прояви, е друга мярка, която, по думите му, действа и в световен мащаб.

По отношение на провеждане на културни и масови прояви на закрито - ще се ограничат до присъствие на не повече от 250 човека, като се осигури минимално разстояние между тях от 1 метър.

Препоръчва се поне 15 минути проветряване по три пъти на ден в публични сгради.

Оставя се възможност на местните власти да взимат по-твърди или по-меки решения, но да не се избягва основната философия на препоръчаните марки, каза Мутафчийски.

По думите му лечебните заведения, където има болни с коронавирус, няма да се затварят.

Мутафчийски каза още, че стопанският живот не трябва да се ограничава, но да се избягват ненужните пътувания в рамките на градовете.

Учебните занятия в областите без потвърдени случаи на COVID-19 се провеждат при засилени хигиенни мерки - дезинфекция, проветряване, спазване на лична хигиена. Освен това в началото на всеки първи учебен час да се провежда 5-минутен инструктаж за спазване на хигиена съобразно препоръките на здравното министерство и Световната здравна организация.

„Учениците, учителите и персонала с грипна симптоматика следва да бъдат освобождавани и да последва консултация с лекар. По време на учебните занятия бдителността трябва да е повишена“, коментира Мутафчийски.

По отношение на културни масови прояви на закрито важат същите мерки като в областите с потвърдени случаи. На други публични места на закрито да се осъществява проветряване и минимум 15-минутна дезинфекция три пъти на ден, подчерта председателят на Националния оперативен щаб.

Грипната ваканция за учениците в София се удължава до 15 март. Допълнителните дни са във връзка със заболеваемостта от грип Б на територията на общината, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход както за децата, така и за персонала.

Български транспортни и куриерски фирми също въведоха мерки за превенция във връзка с разпространението COVID-19. Обработка на пратките с ръкавици и при необходимост работа с предпазни маски, спазване на препоръчителната дистанция, дезинфекция и осигуряване на вентилация в офисните пространства, складовите бази и товарните автомобили, са част от предпазните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още