IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Петров: Държавата дава жълти стотинки за лечение на Covid

Терапията трябва да започне да се финансира директно от държавата, смята бившият управител на НЗОК

12:25 | 27.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Съществен проблем е как Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) ще финансира тези болници, които нямат клинични пътеки за коронавирус. Това, което в момента се дава, са жълти стотинки за това лечение, коментира по БНР д-р Димитър Петров, бивш управител на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК).

Според него финансирането на Covid не трябва да минава само през НЗОК. „Ако говорим за пандемия, както се твърди, трябва да започне да се финансира директно от държавата“, заяви д-р Димитър Петров. 

Изискването всички болници да разкрият Covid отделения породи голямо напрежение. Болничната система разполага с легла, но не и със специалисти, които да обезпечат подобна стъпка, отбеляза той. 

„В една онкология може да се разкрие такова отделение, но само за онкоболни, които са дали положителен резултат и те да се лекуват за двете заболявания. Но в такива болници да се приемат всякакви болни с коронавирус е абсурд.“

По думите на д-р Петров вторият момент е, че в специализираните очни и ортопедични болници няма как да се разкрият такива отделения, защото там няма такива специалисти.

„Имаме общо над 50 хиляди легла, но въпросът е как те са обезпечени със специалисти. Това с Covid отделенията може да стане само в многопрофилните болници, но и тук проблемът идва с недостига на сестрите и лекарите", смята той.

Според д-р Петров в София трябва да се определят няколко болници с Covid отделения, които имат опит в лечението на коронавируса, а останалите могат да помагат с персонал, който да се командирова към тези определени болници.

„Очевидно няма да стане само в „Пирогов“ да се лекуват болните, трябва да има отделения в големите многопрофилни болници, включително частните. Може и от областните санаториални специализирани болници да се включат, но те да се обезпечат финансово и кадрово". А в помощ на лечението на коронавируса трябва да се включват само стажант-лекари.

Д-р Петров посочи също, че болници, които нямат профила да лекуват Covid-19, стават уязвими, ако се случи нещо с пациент с коронавирус и близките могат да съдят болницата за некомпетентност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още