Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕКИП: Малките областни центрове в България сериозно изостават от големите

В последните десет години Смолян, Търговище, Разград и Монтана се справят значително по-добре от Ловеч, Кюстендил или Силистра, констатираха Георги Вулджев и Стоян Панчев

ЕКИП: Малките областни центрове в България сериозно изостават от големите

Снимка: Архив Ройтерс

Изоставането на малките области и общини в България е много сериозен казус, който причинява тежки структурни проблеми за икономиката на България в дългосрочен план. Това посочиха специалистите от Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев и Стоян Панчев. Те са направили сравнителен анализ на икономическото развитие на осемте областни центрове с най-малко градско население в страната от 2007-2008 г. насам – общините Монтана, Ловеч, Силистра, Разград, Търговище, Кърджали, Кюстендил и Смолян.

Още по темата

Според ЕКИП темата е изключително актуална, с оглед на предстоящата битка по време на местните избори, както и перспективите пред малките областни центрове в България.

Докладът разглежда състоянието на общините в шест раздела – икономическа активност и инвестиции, демография, пазар на труда, инфраструктура, туризъм и финансово състояние и данъчна политика.

БДС по области, млн. лв., 2007 – 2017 г.

От него се разбира, че задлъжнялостта е проблем във всички общини, но най-трудно погасява своите задължения Кърджали, докато Смолян пък е рекордьор по дългове изобщо – към 2018 г. общината има най-високите нива на дълг от всички общини с над 13 млн. лв. като се забелязва растеж с над 35% от 2015 насам.

Единствено в Разград заплатите са над средните за България нива и по този показател е абсолютен лидер сред малките центрове. При всички останали общини разликата между местните и националните нива на заплащане расте в периода 2008-2017.

Задлъжнялостта, в комбинация с тежкото демографско положение, пък е предпоставка за потенциални бъдещи проблеми.

По данните за рентабилността на финансите община Кърджали е в много по-лошо състояние от другите общини.

В Монтана и Смолян нивата на усвояване на европейски средства са в пъти по-високи, отколкото в останалите шест общини за последния програмен период.

Въпреки че всички да изостават от средните за страната нива на БВП на глава на населението, в последните десет години Смолян, Търговище, Разград и Монтана се справят значително по-добре от Ловеч, Кюстендил или Силистра. Кърджали пък се радва на завидна миграция към града и по този начин поддържа най-добрите демографски показатели.

Като препоръки към отделните общини експертите на ЕКИП смятат, че Ловеч и Силистра се нуждаят от по-амбициозна политика за стимулиране на икономиката, докато Смолян значително изостава в качеството на инфраструктурата. И въпреки че заедно с Монтана усвояват в пъти повече евросредства от останалите, това не е довело до по-качествена инфраструктура в родопския град.

„Общините като цяло трябва да се стремят към данъчна децентрализация и данъчна автономност от държавата. Само така ще могат по най-добрия начин да се възползват от специфичните дадености на всеки край и конкурирайки се помежду си, да подобряват икономическите си показатели“, посочи Георги Вулджев.

Стоян Панчев допълни, че Пловдив, с местната икономическа зона "Тракия", е примерът за следване от гледна точка на проактивна политика по привличане на инвестиции и световни индустриални лидери.

Докладът ще бъде разпратен към основните кандидати за кметове и общински съветници по места, за да послужи като експертен поглед върху перспективите на тези общини през следващия мандат на местната власт.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
СДВР обеща да премахне блокадите в София