Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КТ „Подкрепа“ с три варианта за промяна на мярката 60/40

Очакваме увеличение на безработицата в края на май, казва Ваня Григорова от синдиката

КТ „Подкрепа“ с три варианта за промяна на мярката 60/40

Снимка: Bloomberg

От КТ „Подкрепа“ предлагат вариация на мярката 60/40. Това каза Ваня Григорова от синдиката, която коментира по bТV резултатите от проведения в понеделник Тристранен съвет, на който бяха обсъдени антикризисните мерки.

От синдиката предлагат мярката да се трансформира например в 100/ 0, 80/0 или 60/0, в зависимост от заплатите.

„По тази мярка са изплатени едва 12 млн. лева за едва 40 хиляди работници – далеч от целите на правителството. В същото време 1 млрд. беше отделен за тази мярка“, коментира Григорова.  По думите й следва да се обърне внимание и на индустриалния сектор. 

Още по темата

От АИКБ също така настояват мярката 60/40 да стане 60/0, при това до края на годината.

От КТ „Подкрепа“ очакват да има увеличение на безработицата в края на май, „тъй като част от индустриалните предприятия, които задържаха работниците си, вече са изчерпали платения и неплатения отпуск“.

Във връзка с предложението за допълнителен отпуск Григорова заяви, че още преди два месеца е трябвало да бъде прието такъв за родителите, тъй като в момента има семейства, които повече от месец нямат никакъв доход.

Предложението, което срещна одобрението и на бизнеса, и на синдикатите, е допълнителен отпуск между 20 и 30 дни за родители на деца до 12 г. заради принудително използвания редовен отпуск. Предлага се отпускът да е за сметка на НОИ.

„Време е да говорим за мерки, а не да лъжем ЕК. На сайта на Комисията има списък, в който България твърди, че е дала възможност за няколко облекчения, които въобще не се дискутират“, коментира още Ваня Григорова.

„Надяваме се минималното обезщетение за безработица да бъде увеличено от 9 лв. на 17 лв. дневно. Надяваме се също така да бъдат премахнати някои ограничения в достъпа до това обезщетение – например да се получава веднъж на три години“, каза още тя.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
"В същото време 1 млрд. беше отделен за тази мярка“, коментира Григорова.".....,не Григорова,не беше 1 милиард.....,беше 1,5 милиарда.....,колко бързо забравяме.....:):):)

Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти