IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Габриел: Инвестициите в научни изследвания и иновации са инвестиции в бъдещето

Българският еврокомисар ще разполага с бюджет от 100 млрд. евро по програмата "Хоризонт - Европа "

10:04 | 01.12.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА Архив</em></p>

Снимка: БТА Архив

Инвестициите в образование, научни изследвания и иновации са инвестиции в бъдещето. Това заяви еврокомисарят с ресор „Иновации, младеж, научни изследвания и култура“ Мария Габриел в специално интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Като голяма чест и предизвикателство определи ресора си Мария Габриел, часове след като Европейският парламент одобри състава на новата Европейска комисия и Урсула фон дер Лайен обяви промяната в името на ресора на българския комисар - освен иновациите и младежта, в ресора на Габриел вече официциално влизат и научните изследвания и културата.

Българският еврокомисар ще разполага с бюджет от 100 млрд. евро по програмата "Хоризонт - Европа ". Това е третото перо в бюджета на ЕС след земеделието и кохезионната политика.

"Този бюджет все още е само предложение на Европейската комисия. Затова следващите няколко седмици няма да спра да защитим бюджета за програмите "Хоризонт Европа" и "Еразъм", обясни в предаването "Брюксел 1" Мария Габриел.
В момента има дисбаланс в разпределението на средствата за научни изследвания - страните от Източна Европа получават само 5.6%  от бюджета за наука, останалите средства отиват в Западна Европа.

Според Мария Габриел "Хоризонт Европа" ще има ясна структура с три стълба.

В първия стълб остават постиженията на науката, където Европа има 18 нобелови лауреата. В рамките на втория стълб ще се търси отговор на въпроса как Европа да бъде конкурентоспособна в индустриалната сфера. 52 млрд. евро ще бъдат разпределени между шест големи теми – борбата с рака, енергетиката, цифровизацията, земеделието, опазването на почвите, водите, океаните и т.нар. умни градове.

Третият стълб е новост – създаване на Европейски иновационен съвет. Това ще бъде нещо като гише, където малкият и среден бизнес ще има достъп до финансиране за технологии, които вече ни пренасят в 21 век.

"Защото Европа изостава тук и имаме нужда от повече иновации в тази област. Радвам се, че 70% от бюджета ще бъде за малки и средни предприятия", каза в интервюто еврокомисар Мария Габриел.

Още новини четете в Bulgaria ON AIR.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Да, наистина доста шампионско нищоказване. Особено впечатляващо е това с европейския иновационен съвет, дето малки и средни предприятия щели да иноватират по линия на високите технологии. Може би за тях ще има високи данъци, но не си ги представям да решават проблеми по линия на Големия адронен колайдер. Това показва, че нашето момиче не е само в този шампионат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Ами тая е в най-добрия случай посредствена. Ама в абсолютно най-добрия. Сега това "мъжка злоба" ли е? Просто високопарни слова, без особен смисъл. Това предоставя и обикновено никаква експертиза в областта, в която е назначена. Толкова за тая селск0-брюкселска калинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
В този материал просто личи колко посредствена личност е този еврокомисар. Ние си го знаем. Това, че инвестициите в научни изследвания и иновации са инвестиции в бъдещето сентенция на дамата с лебедовата шия ли е?С това искам да кажа, че нищо добро не очква и БГ и ЕС с такива управляващи. Лозунги и погрешно насочени (и използвани неефективно) инвестиции. Тя далеч не е единствена. За съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
"Българският еврокомисар ще разполага с бюджет от 100 млрд. евро по програмата "Хоризонт - Европа " Българският "еврокомисар" не разполага с нищо , освен с възможността да се появява в медиите и да ни сервира претоплените сорросоидни буламачи ... за което са я и поставили там . Стоте милиарда се разпределят от задкулисните играчи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още