IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за подкрепа на заетостта ще бъдат обединени от догодина

АИКБ обсъди с правителството нови мерки за подкрепа на бизнеса заради пандемията

17:59 | 20.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От началото на следващата година мерките за подкрепа на заетостта ще бъдат окрупнени. Това са мерките 60/40 за запазване на заетостта, 80/20 за краткосрочна заетост и новата мярка за затворени бизнеси, която ще стартира в края на ноември. Това е съобщила социалният министър Деница Сачева по време на заседание на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Сачева е заявила, че до края на ноември документът с новия дизайн на единната мярка ще бъде предоставен на социалните партньори и до средата на декември трябва да са минали обсъжданията по него.

„Това окрупняване ще е изключително важно най-вече по отношение на т.нар. „де минимис“, защото ще ни даде възможност да влезем в Общата рамка на ЕК и изплатените средства да не се зачитат за държавна помощ. „МТСП ще настоява част от заема SURE да бъде използван за продължаващи мерки за подкрепа на заетостта и през следваща година“, е казала Сачева, цитирана в съобщение на АИКБ.

Според министерството мерките трябва да продължат да работят до края на юни 2021 г., за да не става зависим бизнесът от държавно финансиране. 

„В момента проблемът за фирмите е острата нужда от ликвидна подкрепа. Краткосрочната и бърза помощ на държавата със средства от държавния бюджет може да се окаже решаваща за спасяването на икономиката на страната. ... да се създаде механизъм за отсрочване на определена част от дължими суми. Така от една страна приходите в републиканския бюджет няма да бъдат сериозно засегнати, а от друга страна, в бизнеса ще останат ликвидни средства, които да бъдат използвани за покриване на текущи разходи, запазване на заетост и стимулиране на потреблението, което в момента се явява основен проблем в кризата“, е заяви по време на заседанието председателят на АИКБ Васил Велев.

АИКБ предлага създаването на специален алгоритъм за отсрочване на данъчни и социалноосигурителни вноски в определен процент. Той ще е приложим за предприятия, които имат реализиран спад в оборота, проследим от справките декларации за ДДС, които се подават в НАП. Предложението е спадът в оборота да може автоматично да се изчислява в портала на приходната агенция и да показва допустимата сума и срок за отсрочване на задълженията.

Като друга мярка, която АИКБ поиска правителството да обмисли, е представена възможността за помощ под формата на подкрепа за непокрити фиксирани разходи. Тя е насочена към предприятията, за които разпространението на COVID-19 е довело до преустановяване или намаляване на стопанската дейност. Целта е от помощта да се възползват компании, които имат спад в оборота през настоящата година с най-малко 30% в сравнение със същия период през 2019 г.

Възможностите, които ЕК предоставя, е интензитетът на помощта да не надвишава 70% от непокритите фиксирани разходи, като за микро- и малките предприятия тя ще е до 90%. Средствата могат да бъдат предоставени въз основа на прогнозирани загуби, докато окончателният размер на помощта се определя след изясняване на загубите въз основа на одитирани счетоводни отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още