Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Надийм Илахи е новият регионален представител на МВФ за Румъния и България

Фондът ще ни наблюдава дистанционно, защото не вижда съществени рискове пред икономиката на страната ни

Надийм Илахи е новият регионален представител на МВФ за Румъния и България

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 септември 2019 г. Румъния и България ще бъдат наблюдавани от регионалното представителство на Международния валутен фонд (МВФ) за Централна, Източна и Югоизточна Европа с централа във Варшава, Полша. Това се посочва в съобщение на Фонда до БТА.

Надийм Илахи, сегашният ръководител на варшавския офис, ще отговаря за офисите в Букурещ и София, които остават отворени.

Илахи е с богат опит от Балканите, натрупан през близо 20-годишната му кариера в МВФ. Бил е ръководител на мисията за Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Работил е още за Египет, Казахстан, Киргизстан и Азербайджан. Роден е в Пакистан, има бакалавърска и докторска степен от Калифорнийския университет.

Преди да се присъедини към МВФ през 2000 година, Илахи е заемал преподавателски позиции в университета Макгил в Канада и Лахорския университет по управленски науки в Пакистан.

Изследователската му работа е насочена основно към възобновяването на сближаването в Югоизточна Европа чрез глобалните вериги на стойността; икономически ефекти от емиграцията върху страните от Централна и Югоизточна Европа; естество и последици от страничните ефекти в международен план; и макроикономическата роля на петролните фондове.

Още по темата

Дистационното наблюдение на България означава, че МВФ не вижда съществени рискове пред икономиката на държавата и не очаква да имаме проблеми с плащанията, които да налагат сключване на заемно споразумение.

Следващата мисия на МВФ в България се очаква да е в началото на 2020 година и отново да бъде ръководена от Джейу Лий.

Investor.bg припомня, че предстои избор за управляващ директор на МВФ. Изпълнителният съвет на Фонда дори препоръча премахване на възрастовото ограничение за поста, с което отваря пътя за избирането на Кристалина Георгиева за наследничка на Кристин Лагард.

Главният изпълнителен директор на Световната банка по-рано този месец беше избрана от европейските правителства за техен кандидат за ръководния пост във фонда. Настоящите правила на МВФ обаче забраняват назначаването на директор на 65 години или по-възрастен, като той не може да заема поста след навършване на 70 години.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия