IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: На първо място гражданите носят отговорност за имотите си

За Пирин водещо е мнението на местната общност, заяви екоминистърът

11:46 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На първо място ние сме тези, които трябва да носим отговорност за имотите си, заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод нанесените щети от бедствия. „Огромната част от домовете в България, включително и моят, не са застраховани”, каза той.

Огромната част от домовете в България, включително и моят, не са застраховани.

Министърът предупреди, че днес има предупреждение за жълт код за високи води на река Тунджа около Ямбол. Вероятно в сряда ще бъде обявен оранжев код.

Той припомни, че на последното заседание на Министерския съвет бе решено ако кметовете не могат да поддържат язовирите, водните обекти да преминат към държавата. 

За продължаващите протести на природозащитници заради управлението на национален парк „Пирин“ и ски зона Банско Нено Димов каза: „местните общности са тези, които имат основната тежест и ще се съобразим с тях, както в Трън и Генерал Тошево“ (където имаше местни референдуми срещу добива на злато и на природен газ – бел. р.).

По повод обвиненията на екоактивистите, че концесионерът на ски зона Банско ползва по-голяма от разрешената концесионна площ, той заяви, че концесионната такса не се определя на площ, а според приходите.

„Мен лично ме притеснява и искам да видя променено в концесионния договор, след завършването на проверката на прокуратурата, да имам показатели, по които мога да санкционирам концесионера за екологични (нарушения – бел. р.)“, каза Нено Димов.

„Аз ще се съглася с решението и констатациите на прокуратурата”, подчерта той по повод започналата проверка след сигнал на природозащитници. 

Министърът декларира, че в Пирин се извършва само санитарна сеч.

Той определи протестите за Пирин като политическа кампания.

„Бях изпратил писмо да попитам кой е собственикът на „Юлен” до БНБ. Получих отговор, че не е в правомощията ѝ да ми отговори на този въпрос”, допълни екоминистърът.

В отговор водещият пусна откъс от интервю с премиера Бойко Борисов от февруари, в което се коментира точно тази тема. На въпрос „Знаете ли кой е реалният собственик на Юлен?“ Борисов казва: „Всички знаят, независимо че го крият. Ако ме питаш, за Цеко Минев става въпрос, сега да не ме съдят утре, защото сигурно има някакъв друг формален собственик, но омразата между Цеко Минев и зелените поражда всичко това, което се случва в момента“.

Борисов призовава „собственикът да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата и да приключим с това“. „След като Цеко Минев движи всичко на Банско, най-вероятно той е, ако не собственикът, достатъчно близък до собственика“, коментира министър-председателят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още