Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Отново протест и контрапротест за промените за парк "Пирин"

Граждани от десет града солидарно излизат тази вечер на протест в защита на планината

Отново протест и контрапротест за промените за парк "Пирин"

Граждански протест срещу решението за Пирин отпреди дни в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Противници и привърженици на промените за Национален парк "Пирин" се организират за поредни протести днес. Екологични и граждански сдружения ще изразят несъгласието си с правителственото решение от 28 декември за изменение в Плана за управление на парка. Акцията се организира във Фейсбук под наслов "Спасете Пирин! Спасете България!". 

Още по темата

Протестното шествие в защита на парка ще започне в София в 18.30 ч. от кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий". В редица градове на страната по същото време солидарно ще се проведат подобни акции.  Освен в столицата, и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград природозащитните организации и граждани ще протестират срещу приетото от правителството решение за парк „Пирин“. 

Исканията на протестиращите са отхвърляне на решението на правителството за промяна в Плана за управление на парк "Пирин" и оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Основните им притеснения са свързани с това, че според тях решението отваря за строителство 48% от територията на парка и дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.

Решението на правителството отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години, твърдят еколозите. 

В сряда екоминистърът заяви за пореден път, че няма да се строят хотели и спа-съоръжения, а само спортна инфраструктура, и че извън това с промяната в плана се дава възможност да се правят водохващания за питейни нужди.  

От разясненията на министъра в социалната мрежа Facebook се разбра, че едва ли договорът с концесионера ще бъде развален, защото прокуратурата не е установила нарушения. Припомняме, че през 2013 г. тогавашният министър Нона Караджова оповести, че концесионерът "Юлен" незаконно е разширил границите на концесионната площ. 

Въпреки това не получи отговор многократно зададения въпрос защо не е направена екооценка на самите промени в плана за управление на парка "Пирин", както изисква чл. 80 от Закона за опазване на околната среда. Димов обаче поясни за пореден път, че екологични оценки се правят, когато има конкретни инвестиционни намерения, каквито все още не са внесени.

Същевременно от Сдружение "Бъдеще за община Банско" също организират протест. В 18,30 ч., на разклона на Симитли, ще излязат поддръжниците на идеята за изграждане на втори лифт, те заплашват да затворят международния път Е-79. В личния си Facebook профил кметът на Банско Георги Икономов призовава съмишлениците си: “Да изразим нашия протест срещу зелената мафия”.

Трябва да се намери пресечната точка между чистота и девствеността на нашата природа и съответно ползите, които можем да извлечем от нея, каза по БНР доц. Тодорка Тончева, ръководител катедра "Икономика на туризма" в УНСС.

“Действително не е честно да разполагаме с такива природни ресурси, с такъв капацитет и в същото време нещата да не вървят в туризма. Балансът би могъл да се постигне в стриктното спазване на всички екологични закони и норми. В Банско в момента леглова база има предостатъчно, но е факт, че с часове отседналите в Банско туристи чакат на ски влековете”, каза експертът.

Казусът с решението за парк Пирин е повод да се погледне доста по-широко към развитието на туристическата индустрия и по-специално планинския туризъм. Трябва да се отстранят всякакви политически оцветявания и проблемите да се вкарат в национална стратегия за развитието на туризма в България, коментира по БНТ Иван Попйорданов в качеството си на природозащитник. По думите му в противен случай рискуваме да се случат проблемите по морето.

Според икономиста Красен Станчев национална стратегия няма да реши проблемите в туризма. Предложението за нов лифт ще бъде подложено на оценка за въздействие. Нещата са малко по-добре, отколкото на Витоша. Там има нужда от осъвременяване на цялата инфраструктура. В Пирин няма да се стигне до застрояване, каза Станчев.

Самите банскалии няма да искат да се увеличава легловата база. По-високото предлагане води до пад на цените. Хората искат да си запазят равнището на наемите, каза Станчев.

Попйорданов посочи, че не можем да се сравняваме с Алпите, където надморската височина е над 4000 метра. В Австрия например има курорти, където целогодишно се карат ски. В България повече от 3 месеца и половина няма условия за зимни спортове. Трябва да има съобразяване с географските и климатични особености, призова Попйорданов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Задават се облаци над българската икономика