IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Не бива европейските средства да се концентрират в един регион

По-правилно е парите да се разпределят в цялата страна, особено в Северна България, твърди вицепремиерът

10:34 | 13.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не трябва европейските средства, които са за сближаване, да подпомагат дивергенцията в България - да се фокусират в един регион на страната.  Това каза заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на третото издание на рубриката „Властта говори! Открито“, която Министерският съвет стартира във Facebook.

Той обясни, че в Националния план за възстановяване и устойчивост е имало такъв елемент и даде за пример София, за която са били предвидени 560 млн. лв. „Да, може би от 12,6 млрд. лева те не изглеждат толкова много, но всъщност са много, защото това е единственият град, за който имаше отделени специално такива средства и то за два проекта, другите програми са за цялата страна”, обясни вицепремиерът. 

По думите му сумата за един от тези два проекта е била намалена с 200 млн. лв. впоследствие. „Имахме желание да намалим парите и за другия, но след силна и доста разгорещена дискусия с госпожа Фандъкова, която каза, че няма възможност да финансира своя собствен проект за метрото, той остана“, уточни Пеканов.

Според него по-правилно е средствата да се разпределят в цялата страна, особено в Северна България. Служебният вицепремиер обаче призна, че кратките срокове, с които екипът му е разполагал, не са позволили да бъдат анализирани нуждите на отделните градове в транспорта или други сфери, а това би забавило подготовката на плана.

По думите на Пеканов посоката обаче е тази и обратната връзка от ЕК, която страната ни получава е в именно същата насока.

От Брюксел вече са индикирали, че по Оперативна програма „Транспорт” не може да се развива само метрото в София, но и транспортът и в другите градове.

Вицепремиерът използва повода отново да припомни, че при встъпването му в длъжност основният приоритет е бил именно Планът за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Икономика на грантовете и заемите :)Така беше и по соц-а, разпределяме тука едни пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Julius_BG
преди 2 години
Абсолютно!Сякаш в останалата част на страната не живеят хора или шопята са нещо повече от тях.Режи. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още