IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 60% от леглата за активно лечение в страната са свободни

Към 1 ноември пациентите с COVID-19 в болниците са били 2 309, или за 4,7% от всички легла

20:54 | 03.11.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка:T. Narayan/Bloomberg</em></p>

Снимка:T. Narayan/Bloomberg

Към момента има достатъчно свободни легла в болниците в страната и в нито един регион няма недостиг. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за наличието на легла за лечение на пациенти с COVID-19.

От здравния фонд дават информацията заради напрежението около достъпа до лечение на пациенти с коронавирус и прием в лечебните заведения.

НЗОК има сключени договори с лечебни заведения за 48 865 легла за активно лечение в страната, като от тях са изключени психиатричните легла, посочват от Касата. 

Към 1 ноември 2020 г. от общия брой легла са заети 20 224 (41%), в това число от пациенти с COVID-19 – 2 309 (4,7%). Незаетите към тази дата легла за активно лечение са 28 641 (59%).

В София свободните легла са 7309 от общо 11 997. Заетите легла са 4688, а хоспитализираните пациенти с COVID-19 са 512.

От НЗОК потвърждават, че ще извършват контрол на заетостта на леглата в рамките на ниво лечебно заведение (т.е. на база на общия брой договорени легла, за които лечебното заведение има сключен договор с НЗОК), а не както досега на ниво отделение и структури в съответното лечебно заведение. Промяната е във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната и осигуряване на възможност за оперативно управление на леглата на ниво лечебно заведение и регион.

Според заповедта на здравния министър от миналата седмица в областите с над 120 заболели на 100 хиляди души население всички лечебни заведения трябва да разкрият COVID отделения и да приемат такива пациенти. Лечебни заведения, които откажат прием на болен от коронавирус, ще бъдат санкционирани.

Здравният министър Костадин Ангелов лично ще тръгне на проверки по болниците, за да се увери, че е спазена заповедта му за разкриване на COVID отделения, които да са 10% от капацитета на даденото лечебно заведение.

Болниците в страната получиха правото да решават сами как да преструктурират легла за лечение на пациенти с Covid-19, без да съгласуват действията си с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това ще позволи на директорите на лечебните заведения без допълнителни административни усложнения да вземат решения за организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ.

Засега няма нужда от разкриването на полеви болници, каза преди дни здравният министър. Властите не изключват възможността за създаване на полеви болници, но за тях трябва да се намерят лекари, сестри и санитари, които в момента са недостатъчно.

За проблема с липсата на лекари и медицински персонал свидетелства и справката на НЗОК от днес. Към 30 септември 2020 г. Националната здравноосигурителна каса има сключени договори с 28 529 лекари, работещи в лечебни заведения в цялата страна. От тях 12 809 са в болничната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
2 седмици по-късно, бройката болни се удвои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Засега. Днешния нов рекорд подсказва, че само до дни може всичкия капацитет да се запълни.60,537+4,0411,412+63
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
има някаква душевна драма при него казваш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
cyclop
преди 3 години
В темата за коронавирус е пуснат един разказ, https://***.facebook.com/maria.tenchevaтя разказва много подробно как са се чудили, на кое точно свободно легло да пратят умиращ човек, в продължение на дни. Просто явно болниците не могат да се спогодят кой пръв да вземе парите по клинична пътека, затова има неуредици. Пожелавам на чиновниците от Националната здравноосигурителна каса и те да се порадват на такова внимание и обгрижване, ако им се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
За мен е редно той да бъде освободен моментално и даден на прокурор защото си позволява публично да лъже и разпространява паника...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ее, в казармата има закалка. Още копнее за времената, когато като бил изненадван под душовете от Киро парнаджията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
айде пак аграрни вълнения с хомо тръпка ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"здравният" министър да се хване за палците ! раздухва паника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още